На 9. Тргу од ћирилице програми у знак осам великих јубилеја

Трг од ћирилице, који ће почети 16. и трајати до 29. августа, биће у знаку осам великих јубилеја, а програми ће бити приређивани у портама цркава Светог Спаса на Топлој и Светог Архангела Михаила на Белависти, као и на Канли кули, саопштено је на данашњој прес конференцији.

Програми ће се низати посвећени 770 година манастира Морача, 640 година града Херцег Новог, 130 година од рођења Ива Андрића, 110 година од ослобођења Косова и Метохије у Првом балканском рату, 100 година од рођења Васка Попе, 90 година Српског православног пјевачког друштва „Света Сава“ при цркви Светог Спаса на Топлој, 50 година од рушења Његошеве капеле и 30 година Светигоре.

Фото: крстоносни протојереј Радомир Никчевић, уредник програма Трга од ћирилице

Почетак Трга од ћирилице помјерен је на уторак, 16. август, због тродневне жалости у Црној  Гори, а програм је дијелом измјењен због одгађања доласка патријарха Порфирија, казао је на уредник програма Радомир Никчевић, крстоносни протојереј.

– На дан славе оснивача града, Пренос моштију Светог архиђакона Стефана, биће служена литургија у манастиру Савина, с тим што ћемо у наставку литургије служити помен настрадалима на Цетињу и ово је прилика да позовемо Новљане да се сви заједно помолимо за покој душа невино страдалих у великој несрећи, не само Цетиња и већ цијелог нашег народа.

Како је истакао, тема на отварању IX Трга од ћирилице биће 110 година од ослобођења Косова и Метохије у Првом балканском рату.

– Имамо и специјалне госте на Тргу од ћирилице а то је Црквени хор „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице који ће појати у програмима уз храм Светог Спаса на Топлој. Штампали смо и каталог који до детаља најављује сваки програм на Тргу од ћирилице.

Жири Трга од ћирилице је ове године књижевну награду – „Печат Херцега Шћепана“ додијелио књижевнику Селимиру Радуловићу који је родом са Цетиња, а живи и ради у Новом Саду, казао је Никчевић.

 – Награду „Ћириличник“ која се додијељује институцији, ове године добио је Актив професора српског језика из Никшића, а преузеће је њихов предсједник Веселин Матовић.

Српско црквено православно пјевачко друштво „Света Сава“ основано је 1932. године благословом тадашњег митрополита Гаврила Дожића, подсјетила је на дио историје диригент Сања Радовић и најавила дводневни програм обиљежавања 90 година постојања друштва.

Фото: диригент Сања Радовић

– У знак захвалности митрополиту Амфилохију, друштво ће организовати „Ђедов сабор“ 28. и 29. августа, а започеће светом архијерејском литургијом којом ће началствовати епископ Јоаким (Јовчески), а потом ће бити уприличен музичко рецитаторски програм „Новска дјеца митрополиту Амфилохију“, а увече у 20.30 говорићемо о његовим изабраним дјелима. Дан касније, 29. августа, на Канли кули ће бити приређен концерт „Од Дунава до мора сињега“ којим се затвара Трг од ћирилице, казала је Радовић.

Како је казала, ово је богослужбени хор који његује традицију духовне музике српске, руске и осталих цркава али и народну, световну музику и када су у могућности, одазивају се на сабрања.

Организатори IX Трга од ћирилице су Издавачка кућа Светигора, Архијерејско намјесништво херцегновско, Удружење књижевника Црне Горе, Удружење издавача и књижара Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here