МЗ СУШЋЕПАН-РАТИШЕВИНА-ТРЕБЕСИН СПОНА ГРАДА СА ЗAЛЕЂЕМ

Уређење разуђене путне инфраструктуре једна је од приоритетних  активности у овом дијелу општине Херцег Нови.     

 Предсједница Мјесне заједнице Сушћепан – Ратишевина – Требесин Зорица Мијајловић је гостујући у Новском јутру, казала да се у сваком од ова три, села удаљена неколико километара од мора, у посљедње вријеме доста урадило на уређењу и повезивању путне и друге инфраструктуре:

– Асфалтирано  је 300 метара пута до цркве Свете Тројице у Ратишевини, око 200 метара дионица код Скај сата, као  и 300 метара у горњем дијелу села. Асфалтирана су два крака, око километар пута ка горњем Сушћепану  и 600 метара ка цркви Св Стефана. И на подручју Требесина улагало се доста у путеве и јавну расвјету, али и предстоји још много тога, да се уреди, напомиње Мијајловић.   

Ка Требесину возилима се долази преко Пода, а мојдешким путем  ка Ратишевини и Сушћепану. Нема повезане путне комуникације Сушћепана   са Ратишевином.

– Потребно је пуно активности да се уреди комуникација у ова три села. Чланови Савјета Мјесне заједнице су заступљени  из сва три мјеста. Сви заједно сарађујемо. Постоје пјешаче стазе које повезују ова мјеста – на свега километар удаљености.

 У сарадњи са Агенцијом за развој и заштиту Орјена, маркиране су стазе од Мјесне заједнице у Игалу, преко Дреновика, поред цркве Свете  Недеље,која припада Мојдежу, цркве Свете Тројице до цркве Светог Илије  на Мокринама, одатле поново ка Ратишевини и цркви Светих Козме и Дамјана, до храма Св. Стефана на Сушћепану, извора Бостан до Топле три.
Ријеч је о значајној пјешачкој комуникацији, која повезује ова мјеста са центром и залеђем Херцег Новог. Значајно је и за туристичку валоризацију. На стазама можемо срести и доста туриста из Норвешке, као и руских држављана и других, који уживају у рекреацији и природним љепотама нашег краја.

У вријеме короне све више и наших суграђана обилези те стазе. Једно од омиљених мјеста  је излетиште које се зове Радовање. Маркинарним стазама долази се до излетишта и храмова на овом подручју. Долазе породице са дјецом на излетиште, које се налази свега 600 метара од колског пута.

Планирамо да се уреди  ово излетиште,  код цркве светих врачева Козме и Дамјана и маркира пјешачка комуникација.  На излетишту би требало да се поставе клупе и уреди спортски терен, како би побољшали понуду. Стазама је   повезано Игало, преко  Ратишевине, Мојдежа, Мокрина, даље до Врбања, Каменог, Планинарским домом Завратло и другим дијеловима  залеђа.     

Неки сматрају да се требало пробити пут а неки нису за то, већ да остане стање како јесте, уз редовнои одржавање и кошење, како се не би нарушио прекрасни природни амбијент, навела је Мијајловић.

Она прича да су још од 80 –тих  година прошлог вијека – Сушћепан , Ратишевина, Требесин  позната као викенд насеља.

– И током читаве године села живе, имамо преко 30 ђака. У сарадњи са Општином и компанијом  Блу лајн, увели смо двије нове аутобуске линије за одлазак  и повратак дјеце из школе. Сада  имамо шест аутобуских  линија. Све је више младих брачних парова, који су се одлучили да живе у овом крају, који гравитира Игалу, за десетак минута смо у граду. Улаже се, а и имамо пуно планова за будућност.

Постоји сјајна сарадња са Општина, која нас подржава и уз помоћ мјештана и локалне самоуправе, доста је урађено. Велики  је одзив мјештана у свим акцијама, констатовала је Зорица Мијајловић.  

Један од најзначајнијих пројеката, који се планира јесте да се уради реконструкција пута од скретања за Сушћепан до Ратишевине:

– Ту се планира проширење пута, асфалтирање са изградњом расвјете, што би унапредило саобраћајну комуникацију са градом. У претходном периоду је урађено неких 500 метара пута, у плану је наставак око 800 метара. Заиста  бисмо тада били повезани са Гомилом, Игалом. Санација клизишта је урађена у двије фазе, пут је избетониран и ускоро би требало да се пресвуче асфалтом.  

Предвиђена је изградња резервоара на Ратишевини, за рјешавање питања водоснабдијевања горњег дијела села. Од Министарства пољопривреде смо добили око 15 000 еура за изградњу резервора.То је добро за почетак, али није довољно средстава, јер мора да се изгради и водоводна мрежа, са пумпама. Надам се да ће општина помоћи  и да ћемо почетком сљедеће године почети са изградњом резеровара и пумпних станица.

У Требесину је у плану да се санира 30 метара пута са израдом потпорног зида, реконструкција локалне путне инфраструктуре у дужни 130 метара, са одводним каналима и да се обави бетонирање.

За Сушћепан је у плану израда канализационе мреже и  проширење и асфалтирање локалног пута, навела је Мијајловић.

У Требесину се налази црва Св. Томе и остаци храма светих Петра и Павла, на Сушћепану црква Светог Стефана, док су на Ратишевини храмови Свете Тројице и светих врачева  Козме и Дамјана.

Сутра (14. новембра) се прославља храмовска слава цркве Светих врачева Козме и Дамјана,у народу познат као Мрачевдан. Света литургија ће бити одржана  са почетком у 9 часова. Мјештани су посвећени одржавању својих храмова и традицији, коју његују у овом живописном крају.     

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here