МЗ Камено – Жлијеби: Незаустављив развој подорјенског краја

На Каменом се гради, људи долазе да раде и насељавају крај, тако да ово сеоско подручје у залеђу Херцег Новог, све више добија обрисе приградског насеља.

Ускоро би требало да  буде окончан пројекат за снадбијевање водом Каменог, до засеока Ратковићи, преко Сушћепана и Требесина, потом ће усљедити тендер за извођење радова.

Циљ је да се што прије ријеши питање водоснабдијевања Каменог и осталих подорјенских села, казао је, између осталог, гостујући у емисији Новско јутро предсједник МЗ Камено-Жлијеби Горан Становчић:

Горан Становчић

– Вјерујемо у предсједника Општине Стевана Катића и директора Водовода Бора Лучића и све који су надлежни да се реализује пројекат и да ће за годину Камено добити градску воду. Каменом, као и свим другим подорјенским селима, вода је насушна потреба. На Каменом се сада ради до 15 нових кућа. Мјесто се све више насељава, људи долазе да живе овдје, купују плацеве. Они који су отишли, враћају се и обнављају огњишта, навео је Становчић.

Становници Каменог се,углавном, водом снабдијевају  са локалног изворишта Диздарица који љети обично пресуши. Међутим, овог љета због  киша, могли су да користе ово извориште, што није било довољно, па су домаћинствима цистјернама допремали воду:

– Домаћинствима, привредним објектима и свима ко гради кућу неопходна је вода. На срећу било је кише па није пресушило извориште. Имам такав приступ да се свима, колико је у могућности, да се обезбиједи вода са тога водоизворишта, навео је Становчић.

Из општине Херцег Нови субвенционирају дио средстава за допремање воде цистјернама до 8 кубика, чија је цијена 22 еура.

– Ту се наплаћује само превоз. Вода се на овај начин допрема и до других подорјенских села Убала, Мокрина, Крушевица и Врбања, и што је даље више кошта. Колико само је потребно цистјерни воде становницима Врбања, који се баве пољопривредом, саде кромпир и друге културе и  морају да залијевају и одржавају засаде, запитао се Становчић.

Изградња објеката на Каменом је у пуном замаху. Људи не одлазе али многи стижу са идејом да раде и омогуће егзистенцију себи и породици. У припремној фази је изградња стамбених комплекса чиме овај дио Општине добија обрисе приградског насеља .

–  Све се више ради. Све више је људи који хоће да живе изван града гдје је мирније, а ради у граду. Многи више људи долази да ради на Каменом, него што иде у град да ради. На Каменом је пословна зона, са  преко 30 предузећа, са трендом раста броја привредних објеката на овом подручју.У сваком погледу се Камено шири и гради.

Жлијеби, аутентично камено село

Прије годину је покренута иницијатива да се градња на Жлијебима, које је аутентично живописно изграђено од камена омогући у оптималним условима и тако заштићено, уз обавезу да градитељски подухвати буду уклопљени у амбијенталну цјелину.

Рекреативна зона и бициклистичка стаза на Каменом је отворена 2017. године. Цијели крај одликује се изузетним природним љепотама. Марикране су стазе до локалитета као што су Субра, Камена гора, Радоштак, Тајно брдо, бројни видиковци, а сви они имају своју причу.

Велике су и неисцрне могућности овог живописног краја, па позивају грађане и љубитеље природе да посјете ове јединствене локалитете надомак Херцег Новог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here