Кековић: Несхватљиво да се одлука о плану приватизације мијења на електронским сједницама

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте Владе Црне Горе , на телефонској сједници која је хитно сазвана и одржана у петак, разматрао је одлуку о измјени одлуке о плану приватизације за 2023. годину. У одлуци се наводи да ће се у овој години започети припрема и спровођење јавних тендера за приватизацију пет предузећа међу којима је Институт „Др Симо Милошевић“ у Игалу. Радио телевизија Херцег Нови није успјела до данас да сазна да ли је одлука усвојена а ту информацију нема ни члан Савјета за приватизацију испред Уније слободних синдиката Црне Горе Срђа Кековић.

Кековић је за РТХН казао да је непримјерено о тако важним темама одлучивати на електронским сједницама.

-Сједница је била посвећена једној тако важној теми за коју лично мислим а тако сам се и изјаснио, којој није мјесто да се расправља електронским путем јер сте онда ускраћени за могућност дебате, да питате и добијете одговоре, да водите полемику. Једноставно није прихватљиво, казао је Кековић за РТХН.

Подсјећа да је одлуку о плану приватизације за ову годину Савјет донио у новембру 2022.

-Имамо Владу у техничком мандату, имамо мандатара који припрема нову Владу и просто је несхватљиво да смо уопште ушли у причу о измјенама одлуке о плану приватизације за 2023. а посебно је зачуђујуће да смо имали свега 24 сата да се изјаснимо на ту тему електронским путем. Ја сам тражио да се та сједница обустави и уколико постоји неко ваљано образложење да треба да мијењамо план приватизације за 2023. годину да се сједница закаже уживо, рекао је Кековић.

Каже и да није добио информацију да ли је одлука усвојена.

-Пошто је електронско изјашњавање а сви чланови се не изјашњавају путем опције „свима одговори“ тако да видимо како је ко одговорио, тражио сам да добијем информацију како је који члан савјета гласао. Ту информацију до данас нисам добио од администрације Савјета за приватизацију и капиталне пројекте. Неколико чланова Савјета је одговорило на опцију „одговори свима“ и видио сам да су неки као и ја  подржали обустављање телефонске сједнице, образложио је Кековић.

У образложењу предлога одлуке о измјени одлуке о плану приватизације за 2023. годину, која је била на Савјету за приватизацију у петак,  пише да је на електронској сједници која је одржана 31. маја усвојен  извјештај тендерске комисије за приватизацију Института «Др Симо Милошевић»  и задужена је Комисија да донесе одлуку о проглашењу тендера неуспјелим. Имајући у виду  да је тендер за приватизацију Института настављен у складу са пресудом Управног суда од 15. септембра 2022. и да је исти проглашен неуспјелим, Савјет је констатовао да је потребно измјенити одлуку о плану приватизације за 2023. годину, наведено је у образложењу одлуке.

Предмет тендера је продаја 215. 954 акција и/или докапитализација Института, односно 56, 48 %  акцијског капитала Друштва уз обавезу Друштва да реализује инвестициони програм и/или докапитализација.

Акцијски капитал који је предмет продаје је у државној својини. Влада располаже са 73. 387 акција или 19,19%, ИРФ има 90. 411 акција или 23,64%, Фонд за здравствено осигурање 39. 117 или 10,23% и ЗЗЗЦГ 13.039 или 3,41 % акција.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here