Музички ватромет, умјеће и енергија „Виртоуза“ на почетку Дана музике

Наступом чланова Фестивалског оркестра и хора „Виртуози“ из Београда под руководством једног од најзначајнијих европских диригената, маестра Бојана Суђића и специјалног госта, тенора Синише Радина, почело је 41. издање Међународног фестивала Дани музике. Публика, која је испунила древну тврђаву на Канли кули, уживала је у правом музичком ватромету,умјећу и енергији врсних музичара. Испратила их је бурним аплаузом, овацијама и позивом на бис.

Фестивал је отворила министарка културе и медија Тамара Вујовић, која је истакла да министарство на чијем је челу са поносом подржава Дане музике препознајући његов значај за развој културе и међународну сарадњу.

Министарка културе и медија Тамара Вујовић

-Током претходних година овај фестивал нам је омогућио да уживамо у најзначајнијим дјелима различитих епоха под умјетничким вођством Бориса Краљевића. Посебно смо поносни на чињеницу да је подршка младим талентима изузетна и они овдје имају прилику да наступају и уче уз признате умјетнике. Наша мисија је да кроз овакве догађаје промовишемо праве умјетничке вриједности и допринесемо културном развоју нашег друштва, казала је Вујовић.

Министарка Вујовић подсјетила је да је фестивал након паузе од 13 година обновљен 2004. године те да тај повратак није био само чин оживљавања фестивала већ и потврда константних фестивалских вриједности, преданости умјетности, континуитет културне традиције и јединства заједнице која вреднује и подржава музику.

-Свака изведба, свака нота која је одјекнула током Дана музике симболизовала је неуништиву снагу умјетности и њену способност да премости све препреке, чак и паузу од 13 година. Али и паузе су музика. И оне имају своје трајање којима задају ритам којим ће се будућа музичка фигура одсвирати, казала је Вујовић.

Министарство културе и медија, како је рекла, има приоритет промоцију знања и умјећа црногорских умјетника, њихово прожимање и представљање свијету, размјену знања са међународном сценом и заједнички рад на стварању младе, нове публике.

Предсједник Општине Стеван Катић истакао је да је Херцег Нови дуже од четири деценије мјесто које слави умјетничку музику окупљајући свјетски познате умјетнике.

Предсједник Општине ХН Стеван Катић

-Они су дио своје славе поклонили публици која истински ужива у умјећу и репертоарима који су брижљиво бирани за свако издање фестивала. Зато с правом можемо рећи да је Херцег Нови јединствен јер је мало градова у свијету који успију да споје врхунско музицирање планетарно познатих имена класичне музике са медитеранским амбијентом на отвореним сценама, попут тврђаве на којој смо вечерас или трга од музике, такође у срцу града. Све то даје посебну чар и представља савршену симбиозу за потпун осјећај љепоте класике и нашег града, рекао је Катић.

Упутио је честитке и захвалност члановима умјетничког савјета и умјетничком директору фестивала, маестру Борису Краљевићу што успјевају да популаризују класику и да она буде присутна као потреба што ширег круга људи.

Фестивалски оркестар и хор Виртоузи

-Свјесни тога и значаја његовања умјетничке музике као једног од основа културе народа, а култура је опет темељ сваког другог облика развоја па и идентитета друштва, Општина Херцег Нови пружа подршку организацији и одржавању Дана музике од оснивања. На веома важној подршци захваљујем и Министарству културе и медија Црне Горе који у херцегновској манифестацији виде културни догађај од значаја за цијелу државу. Заједнички можемо много тога доброг постићи и унаприједити квалитет живота грађана, рекао је Катић.

Херцег Нови јесте право мјесто за Међународни фестивал Дани музике јер, како је казао, има богато наслијеђе у умјетничкој музици које је оставила плејада истакнутих умјетника и педагога који су стварали у свом граду или су наставили усавршавање у свијету, проносећи најбољи глас о завичају.

-Та лијепа и успјешна прича наставља се данас кроз нове генерације ученика музичке школе, њихових наставника и потврде кроз свјетске и европске награде које доносе у Херцег Нови и чине га градом музике и умјетности. Не смијемо заборавити Градску музику, Мјесну музику Ђеновић, херцегновске клапе – свако од њих даје допринос свом Херцег Новом, рекао је предсједник херцегновске Општине.

Захвалност покровитељима и спонзорима упутио је и умјетнички директор Фестивала, маестро Борис Краљевић. Истакао је значај присуства музичара који су потекли или данас дјелују или стичу знања у херцегновској музичкој школи.

Умјетнички директор Дана музике Борис Краљевић

-Отворен је тако простор за младе музичаре, прилика за сусрет са искуством већ остварених умјетника као и могућност за стицање нових знања, што јесте дио мисије нашег фестивала, рекао је Краљевић и нагласио да послије отварања сви концерти имају везу са Херцег Новим.

-Чланица бечког трија „Кордис“ Исмедина Кустурица директан је потомак угледне породице Кустурица, а сопранисткиња Миомира Витас увијек са поносом истиче пресудан значај школовања код Новљанке Бруне Шпилер. Иницирамо и подстичемо сарадњу међу умјетницима који живе и дјелују у нашем граду ао и са колегама, гостима Дана музике из иностранства, рекао је Краљевић.

Маестро Бојан Суђић казао је да је пуно срце свима и да је Канли кула фантастичан амбијент.

-Моја је привилегија да чујем да је ово некако први наступ великог симфонијског оркестра на Канли кули. Овдје су могућности такве да би то требала да буде интернационална сјајна велика позорница јер су сви услови да се приређују прави музички спектакли. Просто један од идеалних амбијената, мислим да је у региону јединствен и да подигне и извођача и публику то је једна феноменална интеракција. Стварно је невјероватна привилегија бити овдје, казао је Суђић.

Додао је и да му је  част што су имали прилику да на овако значајном фестивалу покажу, како је рекао, нешто  што мисли да се заиста издваја из понуде која је богата и различита.

-Чини ми се да је ово нешто, што  је некако по мојој идеји, нашло прилику да се препозна и да се кроз квалитетну умјетничку музику она приближава шири и допире до оне публике која не мисли да је класика нешто супер и нешто што слушамо сваки дан, већ је она у у много чему резервисана за друге прилике. Ово је управо начин да се умјетничка музика популаризује и да свако препозна колико је она њему блиска без обзира што не мисле тако, истакао је Суђић.

Чланови  Фестивалског оркестра и хора „Виртуози“ извели су различите жанрове, а какао је казао Суђић, важно је да репертоар  покаже да се музика дијели на добру и лошу.

У оквиру фестивала Дани музике вечерас у сали Музичке школе програм „Подијум младих“ , а наступиће пијаниста Симо Шишевић. Гост концерта је Кристијан Јовићевић, контрабас. Почетак концерта је у 21:30.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here