Муслимани обиљежавају Рамазански бајрам

Хусеин - пашина џамија, Пљевља

Вјерници исламске вјероисповести данас прослављају први дан Рамазанског бајрама, једног од два најважнија празника, којим се завршава једномјесечни  рамазански пост.

Бајрамско славље почело је молитвом под називом Бајрам намаз, одмах након свитања.

– Нека Бајрам буде празник побједе мира над насиљем, правде над силом, поручио је реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат еф. Фејзић. Oбраћајући се из Османагића џамије у Подгорици, поручио је да је бескомпромисна правдност императив, јер моћ извире из правде, а не правда из моћи.

-Насиље је увијек пораз, а праведан мир увијек побједа. Нека овај Бајрам буде празник побједе трајних вриједности над тренутком пролазности, побједе мира на насиљем, правде над силом. Осјетимо пуноћу живота у Бајраму и подијелимо празничну радост и наду са свим људима, поручио је Фејзић.

Обичај је да се током Рамазанског бајрама одржавају јавне свечаности, дијеле поклони, поготово дјеци, одлази у посјете. Рамазански бајрам сматра се „празником положеног испита“.

Бајрам је вријеме радости, заједништва и солидарности.

Муслимани су почели обиљежавање Бајрама намазом недуго након зоре, након којег је услиједила кратка хутба (проповијед). На путу до мјеста клањања бајрам-намаза, који се традиционално обавља на отвореном, муслимани уче текбире, величајући Бога ријечима „Аллаху екбер“, што значи „Бог је највећи“.

У присуству великог броја вјерника јутрос је у џамијама широм Босне и Херцеговине клањан бајрам-намаз, а бајрамску хутбу и намаз у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву предводио је реису-л-улема Хусеин еф. Кавазовић, преноси Ал Џазира и агенције.

– Здравље и снага нашег друштва, и наше заједнице, не огледа се у бројности једних у односу на друге, у политичкој или економској снази, већ  искључиво у поштовању свачијег права, успостављању социјалне правде и солидарности међу људима. Достојанствен и смислен дијалог обавеза је свих нас, поручио је реис Кавазовић.

Такође, поручује да  “Наша срца морају бити с људима, дјецом и женама Газе”.

Велики број верника клањао је бајрам-намаз у и испред Бајракли џамије у Београду. Муслимани обично проводе благдан посјећујући рођаке и комшије.

Свака држава има традиционалне посластице и колаче који се припремају уочи Бајрама или ујутро првог дана овог благдана. Баклава је позната  бајрамска  посластица.

Најпопуларнији начин честитања је Бајрам мубарек (Благословљен Бајрам) или Сретан Бајрам.

Током мјесеца рамазана, муслимани посте од непосредног изласка сунца (Сабаха) до његовог заласка (Акшама).

Пост значи суздржавање од јела, пића, како би се постигла већа свијест о Богу.

Пост је један од пет стубова ислама, уз муслиманску изјаву вјере, свакодневно обављање молитве, зекат и обављање Хаџа у Меки, ако је вјерник физички и финансијски способан за то.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here