МУП ЦГ: Успјешна сарадња са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу

FRONTEX

Министар унутрашњих послова Данило Шарановић разговарао је у Бриселу са извршним директором Европске агенције за граничну и обалску стражу (Frontex) Ханс Лајтенсом.

Изразивши задовољство поводом одржавања састанка којим се додатно афирмише дугогодишња успјешна сарадња, саговорници су се сагласили да је ово партнерство довело до значајног искорака на плану граничне безбједности, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Црне Горе.

Тренутно се у Црној Гори налази 70 чланова Тима Фронтекса, који заједно са црногорским полицијским службеницима врше послове граничне контроле, нагласио је Шарановић. На овај начин обезбјеђује се снажење безбједносног амбијента на вањским границама ЕУ путем пружања потпоре Црној Гори. „Црна Гора цијени ову помоћ, јер је борба против разноврсних облика прекограничног криминалитета и контроле илегалних миграционих токова један од наших приоритета“, казао је он.

Министар је истакао да је ова сарадња врло значајна и са аспекта унапређења компетенција црногорске полиције, подсјетивши да су службеници који су у претходном периоду учествовали у заједничким активностима унаприједили своја знања и искуства која су усклађена са Шенген, ЕУ и FRONTEX стандардима.

Такође је акцентовао значај подршке коју Фронтеx пружа развоју Националног координационог центра (НЦЦ), са крајњим циљем успостављања Националног координационог центра у Подгорици у пуном капацитету и његово укључивање у Еуросур мрежу (Европски систем за надзор граница), као модела за развој координационих центара у осталим државама Западног Балкана.

Према ријечима извршног директора Ханс Лајтенса сарадња црногорских службеника и националне контакт тачке за сарадњу са Фронтексом је примјер успјешне сарадње. Истичући да изазови миграционог притиска, кријумчарење и прекогранични криминал захтијевају свеобухватан приступ захвалио је Црној Гори на доприносу и исказао увјерење да ће се на темељима досадашње сарадње, она даље развијати и унапређивати, саопштено је из МУП-а Црне Горе.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here