МУП: Бирачки списак за други круг исти као у првом кругу избора за предсједника Црне Горе

Илустрација

Поводом више навода у медијима, у којима се наводи да је у кратком року дошло до значајног повећања броја бирача у бирачком списку, у циљу тачног и објективног информисања јавности Министарство унутрашњих послова Црне Горе објављује реаговање:

– Бирачки списак поводом другог круга избора за Предсједника Црне Горе, заказаних за 2. април 2023. године, остао је непромијењен у односу на бирачки списак по којем је одржан први круг избора за Предсједника Црне Горе 19. марта 2023. године. Наиме, бирачки списак поводом предсједничких избора, како за одржани први круг, тако и за предстојећи други круг закључен је 8. марта текуће године и сходно наведеном, број бирача уписаних у бирачки списак Црне Горе поводом другог круга избора за Предсједника Црне Горе је: 542.154.

Подсјећамо да се у бирачком списку, а након његовог закључивања, не могу вршити промјене. Такође, напомињемо, да је ово Министарство 24. марта 2023. године, објавило нумерички табеларни приказ промјена у бирачком списку сходно расписаним пријевременим изборима за посланике у Скупштини Црне Горе, заказаним за 11. јун 2023. године.

У бирачки списак уписују се држављани Црне Горе који имају бирачко право, а након доношења одлуке о расписивању избора и лица која бирачко право стичу најкасније на дан избора, према мјесту пребивалишта.

Сходно наведеном, повећање броја бирача у бирачком списку за пријевремене изборе за посланике у Скупштини Црне Горе у односу на број бирача у бирачком списку за предсједничке изборе, посљедица је уписа у бирачки списак, а након доношења одлуке о расписивању избора, свих бирача који бирачко право стицањем пунољетства, односно, стицањем двије године пребивалишта у Црној Гори, стичу у периоду од дана расписивања до дана одржавања избора, као и на дан одржавања, односно 11. јуна 2023. године, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here