Морско добро закупило од „Поморског саобраћаја“ трајект „Игало“ за 1 000 еура дневно

ЈП Морско добро потписало је уговор о закупу трајекта „Игало“ са власником „Поморског саобраћаја“ Дејаном Баном, потврдио је за РТХН предсједник Управног одбора овог јавног предузећа, Блажо Рађеновић, и казао да ће до краја маја у функцији бити шест пловила, а да ће са наплатом карата вјероватно почети у петак.

На тендер Морског добра, који је завршен данас у 15:30, јавио се један понуђач, који има потпуну документацију и задовољава услове тендера.

-На основу потписаног уговора од сутра ће још један трајект стартовати на трајектној линији Kаменари – Лепетане а, колико ја имам информације, ради се о трајекту „Игало“. Он је набављен од оператера који је у претходном периоду обављао превоз, дакле фирме  „Поморски саобраћај“ ДОО Херцег Нови. Не ради се ни о каквом уступању; тендером је дефинисана надокнада. Свако заинтересован, да ли из земље или из иностранства, могао је да се пријави на овај тендер. Пријавила се фирма „Поморски саобраћај“ са својим трајектом и он ће, вјерујем, бити од сутра на овој трајектној линији у сервису грађана, казао је Рађеновић и додао да ће јавност благовремено бити упозната са процедуром набавке.

Блажо Рађеновић, предсједник УО Морског добра

По завршетку овог тендерског поступка за закуп трајекта, на основу закључка Владе Црне Горе, већ данас су расписали и тендер за јавну набавку још три трајекта по хитном поступку.

-Јавност нека суди свима нама како радимо и на који начин смо дошли до ове ситуације, али најбитније је да се не доводи у питање сервис грађана у туристичкој сезони. Kао што смо у више наврата најављивали, ми ћемо заокружити овај процес. Дакле, испитали смо тржиште, тергетирали оне бродаре који имају трајекте и који задовљавају карактеристике трајектне линије Kаменари – Лепетане. Оне су веома захтјевне и не могу сви који у својој флоти имају трајекте да одговоре овом задатку. Сада када смо одрадили један велики посао у претходна три мјесеца, и дошли смо до ситуације да ћемо за веома кратак период имати и много већи број трајеката и капацитета него што је то било у истом периоду прошле сезоне, истакао је Рађеновић.

Kако најављује, до краја мјесеца ово предузеће ће имати шест трајеката, а наплата карата вјероватно ће почети у петак.

-Предузеће ће интензивно радити на набавци ових трајеката и очекујемо да ћемо већ крајем мјесеца имати више од шест трајеката на трајектној линији Kаменари – Лепетане. Kада је ријеч о наплати, ми смо на органима УО Јавног предузећа донијели одлуку о цјеновној политици наплате трајектне карте, која је касније прихваћена од Владе Црне Горе. Ми формално-правно већ можемо да наплаћујемо трајектну карту, али сходно пословној политици и као што је већ најављено у јавности, почећемо са наплатом оног тренутка када набавимо трећи трајект. Данас су ти услови испуњени тако да, уколико он сутра крене да саобраћа на овој трајектној линији, ми ћемо буквално од прекосутра кренути са наплатом трајектне карте, казао је Рађеновић и истакао да су бесплатним превозом са два трајекта од 18. фебруара до данас грађанима Црне Горе уштедили преко милион и по еура.

Трајект „Василије“

Закуп трајекта „Игало“ са посадом коштаће Морско добро 1 000 еура дневно, али Рађеновић сматра да ће веома брзо исплатити ову инвестицију. 

-Радимо на томе да из дана у дан увећамо своју флоту. Прије само три мјесеца, Црна Гора у својој флоти није имала ниједан брод. У овом тренутку, заједно са овим поступком, ми имамо три брода у својој флоти. Kао држава Црна Гора у власништву смо једног брода, два су изнајмљена, али на основу свих радњи и активности које је предузело ЈП за управљање морским добром очекујемо да заокружимо тај процес и да у власништву имамо више бродова, поручио је Рађеновић.

Трајект „Игало“ је путнички Ro-Ro брод произведен 1982. године у Хрватској, капацитета 34 возила. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here