Морска вода у Херцег Новом одличног квалитета на 18 купалишта

Резултати анализе квалитета морске воде, коју је Институт за биологију мора спровео у периоду од 19. до 22. јула ове године, за 21 локацију у Херцег Новом, показали су да је она на 18 била одличног, на два доброг и на једној задовољавајућег квалитета.

Како је саопштено из ЈП Морско добро, резултати анализе на 110 локација на приморју, показали су да је на 94,5% локација морска вода била одличног квалитета, на 3,6% доброг, док је на 1,8% локација вода била задовољавајућег квалитета. Ови резултати потврђују да је морска вода на црногорским купалиштима доброг квалитета, тј. да је санитарно исправна, те безбједна за купање и рекреацију.

У Бококоторском заливу, у општини Тиват, на 8 локација вода је била одличног квалитета, док је на 1 локацији вода била доброг квалитета. Анализе су показале да је у Котору од укупно 15 локација, вода била одличног квалитета на њих 14, док је на 1 купалишту вода била доброг квалитета.

Програм праћења санитарног квалитета у општини Улцињ се реализује на 18 локација и на свим локацијама вода је била одличног квалитета. Анализе су показале да је у Бару на свих 15 локација вода била одличног квалитета, док је у Будви на 31 локацији вода била одличног а на 1 задовољавајућег квалитета.

У складу са црногорским прописима, као и Директивом ЕУ о квалитету вода за купање, Програмом је обухваћено праћење 2 обавезна микробиолошка параметара (бактерије Ешерихија коли и Интестиналне ентерококе). Сходно члану 8 Правилника воде за купање се класификују као: одличне, добре, задовољавајуће и лоше.

Резултати анализа квалитета морске воде, као и подаци о температури мора, температури ваздуха и салинитету за свако појединачно купалиште могу се погледати на посебној апликацији која се налази на Интернет страници www.morskodobro.me.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here