Морска вода безбједна за купање

И последње анализе потврђују да је морска вода на црногорским купалиштима доброг квалитета, то јест да је санитарно исправна, те безбједна за купање и рекреацију, саопштавају из Морског добра.

Резултати анализе квалитета морске воде за 110 локација, коју је Институт за биологију мора спровео од 2. до 6. августа показали су да је на 87,3% локација морска вода била одличног квалитета, на 4,5% локација доброг, док је на 8,2% локација вода била задовољавајућег квалитета.

У Херцег Новом је вода узоркована на 21 локацији, од чега је на 14 била одличног квалитета, на четири доброг и на три задовољавајућег квалитета. У Тивту је на осам локација вода била одличног, а на једној локацији доброг квалитета. Анализе су показале да је у Котору од укупно 15 локација, вода била одличног квалитета на њих 12, док је на три локације вода била задовољавајућег квалитета. Програм праћења санитарног квалитета у општини Улцињ се реализује на 18 локација и на свим је вода била одличног квалитета. Анализе су показале да је у Бару од укупно 15 локација вода била одличног квалитета на њих 14, док је на једној локацији била доброг квалитета. У Будви је вода била одлична на 31 локацији, а на једној задовољавајућег квалитета.

Због повећаног броја туриста, Јавно предузеће умјесто једном мјесечно обавља анализе на сваких 15 дана, како би имали што бољу и комплетнију слику квалитета воде, те правовремено утицали на заштиту здравља купача. Резултати анализа, као и подаци о температури мора, температури ваздуха и салинитету за свако појединачно купалиште могу се погледати на посебној апликацији која се налази на Интернет страници www.morskodobro.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here