Море у Херцег Новом безбједно за купање

Резултати анализе квалитета морске воде за 22 локације у Херцег Новом, на  којима се реализује Програм праћења санитарног квалитета, показали су да је на њих 16 морска вода била одличног, а на шест  доброг квалитета.

Институт за биологију мора спровео је анализу у периоду од 1. до 8. јула на 114 локација на Црногорском приморју а на 80,6% морска вода била је одличног квалитета, на 13,2% локација доброг, на 4,4% задовољавајућег, док је на 1,8% локација вода била лошег квалитета.

Како су саопштили из ЈП Морско добро, ови резултати потврђују да је морска вода на црногорским купалиштима углавном доброг квалитета, тј. да је санитарно исправна, те безбједна за купање и рекреацију.

Подсјећају да се класификација вода за купање у оквиру овогодишњег Програма праћења санитарног квалитета морске воде обавља у складу са чланом 8 Правилника о начину и роковима за спровођење мјера обезбјеђивања очувања, заштите и побољшања квалитета воде за купање (“Службени лист Црне Горе”, бр. 028/19), којим се воде за купање класификују као: „одличне“, „добре“, „задовољавајуће“ и „лоше“.

У општини Улцињ, од укупно 18 локација на којима се реализује Програм праћења санитарног квалитета, морска вода је била одличног квалитета на њих 16, доброг, док је на једној локацији вода била задовољавајућег квалитета.

Анализе су показале да је морска вода била одличног квалитета на 14 локација у општини Бар, док је на 1 локацији у овој општини вода била доброг квалитета.

У општини Будва, квалитет морске воде је на 29 локација био одличан, добар на двије локације, задовољавајући такође на двије локације, док је на једној локацији вода била лошег квалитета.

У  општини Тиват, од укупно 10 локација вода је била одличног квалитета на њих шест, на три локације она је била доброг квалитета, док је на једној локацији квалитет воде за купање био лош.

Анализе су показале да је у Котору на 11 локација вода била одличног, на двије доброг, а на преостале двије задовољавајућег квалитета.

-Лоша вода за купање била је на локацијама вода за купање “Словенска плажа 03” у општини Будва и “Солила 01” у општини Тиват. На купалиштима у оквиру ових вода за купање истакнута је црвена заставица, као симбол забране купања. Подаци о реализованим испитивањима достављени су и Републичком инспектору за воде који ће у даљем поступању предузети мјере и радње из своје надлежности. Институт за биологију мора наставља узимање узорака морске воде са ове локације, а о добијеним резултатима ћемо накнадно обавијестити јавност, саопштили су из Морског добра.

Резултати испитивања квалитета морске воде као и подаци о температури мора, температури ваздуха и салинитету за свако појединачно купалиште могу се погледати на посебној апликацији која се налази на Интернет страници www. morskodobro.me која је доступна на црногорском и енглеском језику.

1 COMMENT

  1. „Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno. Laž je srpski državni interes. Laž je u samom biću Srbina. U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina. Srbe je toliko puta u istoriji spasavala laž“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here