Море и залеђе: Сјећање на капетана Штумбергера

Људи живе док сјећање на њих траје, а посебни су они који су својим великим знањем, радозналим, креативним, иноваторским умом и добродушним карактером, оставили неизбрисив траг у историји једног краја и срцима људи са којима су се сусретали. Такав је био капетан Мирослав Штумбергер.

Рођен у Словенији 1892, у малом мјесту Шмарје при Јелшаху, Штумбергер је након Првог свјетског рата постављен  за команданта Подморничке базе у Кумбору и од тад је његов радни и приватни живот био везан за Боку. Био је  високо образован, изумитељ са преко 500 патената, иноватор,  писац, сликар, колекционар , велики заљубљеник у умјетност који је говорио  чак пет страних језика.

Своју необичну кућу у Баошићима Штумбергер је још за живота, крајем 50-их година прошлог вијека претворио у музеј а данас је позната под именом Дом старог капетана. Више од четири деценије је прошло од његове смрти али капетан Штумбергер  и даље је јако присутан у животима људи коју су га знали и радо га се сјећају. У емисији Море и залеђе  о једној од насвестранијих личности које је Бока икада имала – капетану Мирославу Штумбергеру  говориле су Елеонора Камилић И Јасна Јаничић.

Емисија Море и залеђе ауторке Слађане Рашо биће емитована вечерас у 20.00 на програму РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here