Мон Блан и ове године чека Новљанина Сашу Кулиновића

Фото: приватна архива С. Кулиновић

Новљанин Саша Кулиновић, ултра трејл маратонац и планинар, учествоваће на Ultra trаil du Mont Blanc који се одржава од 22. до 28. августа. Ово је други пут да је на најпрестижнијој манифестацији овог типа у свијет, након што је 2018. године успио да осјети чари Алпа и заврши трку дугу 171 км са 10 000 метара успона за 43:26:56.

И овог пута учествоваће у истој трци, оној по којој читава манифестација носи назив, а која подразумјева пролазак кроз три државе – Француску, Италију, Швајцарску.

– Могло је то боље, али киша је падала 20 сати. Идем ове године да поправим вријеме и да видим Алпе јер прошли пут је било облачно, па није могло да се лијепо види предио.

Тренинге и припреме за захтјевно такмичење не сматра одрицањем већ у њима ужива и увијек тражи нови изазов.

– Одрадио сам седмицу висинске разлике, слиједи дужинска и онда иде брушење брзинским трчањем. Мислим да сам спреман и да сутра треба кренути, био бих сигуран да бих одрадио трку без проблема.

Најзахтјевнији је дио од последњих 40 километара гдје је пет успона по 800 метара.

– Онда себи кажем – то је само још пет пута са Врбања на Велики кабао. Ова стаза је боље уређена, а она од Врбања захтјевнија. Тако себи нађеш цаку, убједиш себе и гураш даље. Све се може постићи!

Фото: приватна архива С. Кулиновић

Одлазак и учешће на оваквим манифестацијама представљају престиж за тркача, али и прилику да се чује за мали град какав је Херцег Нови и нашу државу. Тај значај препознали су у локалној управи и међу другим спонзорима који су Саши пружили подршку.  

– Општина Херцег Нови је помогла за одлазак на трку, затим је ЕПЦГ спонзорисала куповину опреме. Сада настављам комуникацију са хотелијерима, јер је потребно још подршке. Није то само појавити се тамо и истрчати, треба ми доста опреме, а такође чека ме одлазак на Жабљак, на трку на Ластово, на Бјеласицу, у Босну. Све то кошта, финансија никада доста, али морам рећи да сам први пут задовољан подршком и тиме што су људи препознали значај свега овога, а мислим да са друге стране на најбољи могући начин репрезентујем град и државу.

На овакву прилику неки чекају цијели живота, а Саша је успио да се квалификује други пут на највећу свјетску смотру трејл трчања.

– Тада се у Шамонију, уз најбоље тркаче, окупе и тренери и произвођачи опреме, свако ко има било какав додир са трејл трчањем  и то представља за све нас живљење најљепшег сна.

Фото: приватна архива С. Кулиновић

Алпи су колијевка трејл трчања и предио у који је улагано на сваком кораку у планински туризам, али и мјесто гдје су одржаване прве трке на 100 миља. Такмичари су пролазили различите квалификације да изборе мјесто на овој трци.

– Прво су то биле квалификације одређених трка, потом када су видјели да има доста учесника, они су организовали извлачење добитника ко има право да буде на Алпима, ограничавају их и са високом цијеном стартнине. Заиста је престиж бити на овој трци.

Фестивал трејл трчања на Мон Блану даје могућност учешћа на различитим дужинама стаза, објашњава Кулиновић.

– Најпопуларнија трка, по којој и носи име фестивал, почиње у петак, то је дистанца од 170 км, али прије тога у понедељак почиње трка на 350 км. Тркачи су у тимовима по двоје, а како је трка захтјевнија, имају организовано спавање, тактички се мора другачије припремити, распоредити снага. Ту су и трке од 100 км, 140 км, другог и трећег дана. Али, док долазе тркачи са ове трке која је у петак, прикључују им се и тркачи који су стартовали у понедељак, све је уклопљено, осмишљено и то је атмосфера коју нигдје другдје не можете осјетити.

Са Сашом ће овог пута још двоје тркача из Црне Горе који ће учествовати на тркама на 40 и 100 км, а ту су и пријатељи из свих бивших држава Југославије.

– Уз све што представља овај фестивал, он је и прилика за предивно дружење. Ту су другови из Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Словеније, Македоније, на штандовима свак представља своју трку тако да буде заиста лијепо дружење. Замислите када вас на циљу чека десетак људи који вас подржавају. Видите их пар пута годишње, а толико се зближите да их сматрате својима. То нема цијену, казао је Кулиновић.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here