МОК ХВАЛИ КИНУ ЗБОГ ИСПУЊЕЊА ОБЕЋАЊА О УГЉЕНИЧНОЈ НЕУТРАЛНОСТИ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Међународни олимпијски комитет (МОК) похвалио је Кину за испуњење обећања о угљеничној неутралности организацијом Игара уз масовно примјењивање обновљивих извора енергије.

Хуан Антонио Самаран млађи, председник Координационе комисије МОК-а за Игре 2022 у Пекингу, рекао је на јучерашњој дигиталној конференцији за новинаре да је срећан и поносан што види да је Пекинг посветио огромну пажњу одрживости, испуњавајући обећање о одржавању Игара које су угљенично неутралне.

МОК је одржао виртуелни састанак како би представио техничке припреме за Зимске олимпијске игре у Пекингу, укључујући мјеста одржавања, прву верзију сценарија и тестове који су у току.

Изражавајући захвалност Организационој комисији ЗОИ у Пекингу, Самаран је изразио увјерење да ће „Пекинг организовати изванредне манифестације чак и у веома изазовном временском периоду са пандемијом ковида-19“.

„С обзиром на то да је мање од 90 дана до Игара, МОК и Пекиншка организациона комисија су у пуном оперативном режиму“, рекао је Самаран, „спремни су објекти и релевантне услуге на играчким просторима и сада смо усред завршних тест догађаја, активности и обука“.

Самаран је оцјенио да је то у великој мјери усклађено са принципима Олимпијске агенде 2020+5.

„Многи олимпијски и параолимпијски објекти се напајају обновљивим изворима енергије, попут соларне и еолске енергије. Веома је иновативан у погледу ниске емисије угљеника. Системи за хлађење угљен-диоксида ће се користити у већини објеката за одржавање такмичења на леду“, рекао је он.

„Кина се такође држи обећања да ће 300 милиона људи укључити у зимске спортове. Популација учесника у зимским спортовима у Кини достигла је 224 милиона у сезони 2018-19. Уверени смо да ће ЗОИ у Пекингу инспирисати хиљаде дјеце и младих ученика да се више укључе у зимске спортове“, истакао је он.

Кристоф Дуби, извршни директор Олимпијских игара МОК-а, похвалио је припреме за ЗОИ у Пекингу, које су добиле високе оцјене и потврде међународних федерација и спортиста у погледу тест догађаја.

„Заиста је импресивно видјети Водену коцку (Национални пливачки центар) која је претворена у Ледену коцку, исти доживљај имам када сам видио и нове просторе који су изграђени. Велики проблеми су већ рјешени, а требало би да се фокусирамо на детаље у последњем дијелу. Олимпијске игре су увијек прилика да се свијет окупи“, рекао је Дуби.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here