Могућ нови аванс Фонда Институту Игало

На састанку Одбора за туризам, пољопривреду екологију и просторно планирање, расправљало се о стратегији здравственог туризма с посебним освртом на ресурсе Института Игало.

Према ријечима предсједнице Одбора др Тамаре Вујовић понуђена су краткорочне али и дугорочне мјере за превазилажење проблема у овој установи.

Др Тамара Вујовић

– Пошто чешка компанија Филберт до данас није исказала интересовање за наставак преговора, скоро са сигурношћу можемо рећи да је пети тендерски поступак за приватизацију Института пропао. Оно што нас је министар извјестио, то је да су постојали разговори у законом предвиђеним процедурама, око дуга према Југобанци и учешћа Србије у расправи око тога – наводи др Вујовић. 

Неопходно је да се држава хитно укључи и понуди одређене мјере да се преброди кризни период, а краткорочна мјера била би нови аванс Фонда за здравствено осигурање.

– Добили смо увјеравања из Министарства здравља да нема никаквих сметњи да се на тај начин помогне. Они очекују да из Института сада упуте захтјев за новим авансом – прича др Вујовић.

Како је казала, закључак састанка је да би дуг од око 30 милиона еура могао бити умањен уколико би се што прије потписао колективни уговор између Борда директора и Синдиката Института, на начин да се коефицијенти изједначе са колегама из јавног здравства. Тако би се плате повећале, а самим тим евентуално би неки радници одустали од тужбе. То би смањило и одлив медицинског кадра.

Било је ријечи и о имовини Института и власништва над земљиштем, а закључак је да се овај проблем треба рјешавати у поступку пред Заштитником имовинско правних интереса и Катастром.

– Као дугорочније рјешење помињало се јавно приватно партнерство, a као новину чули смо предлог да држава откупи дио акција мањинског акционара и тиме стекне двије трећине већинског пакета, што би омогућило да се стратешки понаша са Институтом, а да не пита мањинске акционаре – наводи Вујовић.

На састанку Одбора била је и тема и здравствени туризам у Црној Гори, Институту као расаднику идеја, као и мањим здравственим центрима.

Сједници одбора присуствовали су министар финансија Александар Дамјановић, министар туризма Горан Ђуровић са сарадницима, Лука Ђукановић из Министарства здравља, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, члан тендерске комисије Зоран Лазаревић и предсједница Синдиката Института др Марија Обрадовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here