МЈЕШТАНИ УБАЛА НЕГОДУЈУ ЗБОГ ДИМА СА ДЕПОНИЈЕ ТИСОВЕ ГРЕДЕ

171

Опет дими са депоније Тисове греде. На то указује мјештанин Убала Драган Вуковић који каже да гори кабасти отпад који се одлаже у близини привременог одлагалишта комуналног отпада.
-Гори дио смећа који довозе током ноћи. Није ријеч о стандардном комуналном отпаду већ о некој грађи. Довозе га око један послије поноћи или око три, четири сата ујутро. То се раније није радило, то нико није дозволио. Сви се гушимо од дима – казао је Вуковић.


Истиче да је лоша ситуација и на дијелу депоније гдје се одлаже комунални отпад и да се поново појављује дим на мјестима са којих је димило и прије годину, двије.
-Ми морамо да реагујемо, народу је досадило, поред ових врућина још се гушимо у диму. Општина нема рјешење за ову депонију. Уколико се не ријеши проблем мораћемо поново да блокирамо прилаз Тисовим гредама –казао је Вуковић.
Вршилац дужности директора предузећа Чистоћа Василије Сеферовић каже да је пожар избио на издвојеном дијелу депоније гдје се одлаже зелени кабасти отпад али да је угашен:

-С обзиром на јако високе температуре у неколико наврата је дошло до појаве ватре на дијелу гдје се одлаже зелени кабасти отпад. То је посебна локација јер смо раније донијели одлуку да се не мијешају зелени и комунални отпад. У договору са представницима МЗ Убли на самој депонији имамо стални надзор, имамо ноћног чувара и они имају и сву противпожарну заштиту како би се брзо реаговало у случају пожара. И овај пожар који је недавно избио је брзо угашен – казао је Сеферовић.


И даље постоје проблеми на јужном дијелу депоније Тисове греде са којег је присутан стални дим.
-Ми по налогу еколошког инспектора искључиво одлажемо отпад на источни дио депоније. Прије два мјесеца радили смо и додатно застирање депоније на дијеловима гдје је присутан дим и ситуација је по том питању непромијењена – рекао је Сеферовић.
Тисове греде су привремено одлагалиште и једино рјешење, по мишљењу Сеферовића, је изградња санитарне депоније. Носилац пројекта је Општина Херцег Нови а сада је у току допуна елабората о утицају депоније на животну средину. Сеферовић се нада да ће надлежно министарство издати грађевинску дозволу за изградњу санитарне депоније. До тада ће тврди, све предузети да одржавају привремено одлагалиште Тисове греде како не би дошли поново у ситуацију да смеће одвозе на Можуру. То је предузеће на мјесечном нивоу коштало око 50 000 еура а Сеферовић каже да су обавезе које су имали према барском одлагалишту исплатили тек прошлог мјесеца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here