МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИО У ЦРКВИ СВ. СПАСА НА ТОПЛОЈ

Свету архијерејску литургију у четвртој недељи великог Васкршњег поста  у Цркви Св. Спаса на Топлој служиo je Митрополит Црногорско приморски Јоаникије са свештенством.  

У присуству великог броја вјерника, представника општине Херцег Нови, Митрополит Јоаникије је након литургије бесједио о молитви и великом Посту у свјетлу празника Св. Јована Лествичника:

– Од недеље до недеље припремамо се за празник Васкрсења Господњег. Пењемо се ка врху наших подвига поста и молитве, да бисмо се припремили да уђемо у Велику последњу недељу поста,  која је недеља великих дјела божијих спасења нашег. У току поста надахњујемо се најизразитијим примјерима православне духовности од Синаја, Палестине, Свете Горе и још више примјерима побожности Св. писмо гледајући на Мојсија, који се  ради поста, попео на Синајску Гору и постио 40 дана и 40 ноћи и молио се Богу. Када се вратио у народ његово лице сијало је као сунце. Данас прослављамо новозавјетног Мојсија Светог Јована Лествичника, који се ради љубави Божије усамио у пустињи, гдје се 40 година подвизивао у посту и молитви и постао учитељ православне духовности свима који иду за Христом. Његова књига је права ризница божанске мудрости и знања и пуна је духовних љекова за све наше страсти и показује како их треба превазиђи, борити се с њима да би добили врлине. Врх врлина је божанска љубав, која нас сједињује са Господом. Циљ је сједињење са Госоподом – како је говорио Св. Јован Синајски којег данас прослављамо а након њега  је то говорио Св. Јован Саровски. Циљ је стицање Духа Светога, а то је божија истина правда љубав милост, доброта које имају божанску силу.  Такав човјек који има такве врлине може да смјести Христа у своје срце. Светих божијих угодника имамо на небесима у много ликова, јата, а поједини пројавили су се у овом свијету и у роду нашем. Српски народ je показао  да смо принијели Богу свете узвишене дарове, а то су светитељи Св. Сава, Св. Василије Острошки, Свети владика Николај, Преподнобни отац Јустин Ћелијски,  свети Симеон Дајбабски. Помињемо  само неке. Помињемо и оне који су засјали на другим континентима, као у Америци Св. Мардарија и Проподни Севастијан Дабовић просвјетитељи, који су велики благослов за ову планету посебно за амерички континент и за наш народ који живи тамо. Могли би споменути још многе, казао је Митрополит.

Како је појаснио четврта недеља Часног поста посвећена је Светом Јовану Лествичнику.

-Обичај смо примили од Свете Горе, Синаја и Св. града Јерусалима  са којима смо духовно вјечито повезани и надахнути  духовношћу и светињама на Истоку а посебно Св. гроба Господњег. И ми ходећи са Христом, молећи се, настојимо да пребродимо пучину поста и да се поклонимо страдању и крсту његовом Живоносном и прославимо побједу над смрћу. Он нас је удостојио  да будемо дио његове побједе, вјечне славе и Духа Светога. Пост је спасоносни подвиг којим се ослобађамо од  лоших навика, растерећујемо душу кроз молитву, свету Тајну исповијести, кроз одбацивање што је сувишно и тако доживљавамо слободу, преображавамо се и живимо новим животом – причешћујући се са тајнама Христовим из којих црпимо божански живот, мудрост, радост, правду, свјетлост и енергију. Свима нека буде на здравље и на вјечну радост, поручио је Митрополит Јоаникије.

 У организацији Црквене општине Топаљско – херцегновске синоћ је Митрополит Јоаникије у Цркви Св. Спаса, одржао предавање на тему – Духовна блага Св. Јована Лествичника.  

Поред великог броја грађана, предавању су присустовали генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, предсједник Скупштине Општине Иван Отовић, потпредсједник Општине Мирко Мустур и други представници локалне самоуправе, друштвеног, културног и јавног живота нашег града.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here