Митрополит Јоаникије: Када смо једно са Христом, онда смо једно и са другим људима

Свету архијерејску литургију у цркви Свете Тројице у Кутима служио је митрополит Црногорско приморски Јоаникије уз саслужење локалног свештенства. Услиједила је традиционална литија улицама Зеленике, а у Духовном центру „Свети Кирило и Методије” приређен је културно-умјетнички програм.

Митрополит Јоаникије је у бесједи рекао да су „апостоли, послије васкрсења Христова били заједно на молитви“ и да је „већ тиме показано како црква живи, да се сабира на молитву и око Господа васкрслог“.

– Видјели смо свете апостоле на Велики петак, како су се приликом страдања Христовога сви разбјежали, подлегли људској слабости, а то нам је некако свима блиско. Сви знамо шта су људске слабости и немоћи, а они су показали превелику слабост, с обзиром на то да су били апостоли Христови, да су видјели његова чудеса, да су чули његове ријечи, да су, како је рекао Господ, већ освећени. Али, подсјетио је – не сви, мислећи на Јуду издајника.

Подсјетио је на Христове ријечи упозорења о људској слабости и да ће бити тешко јер када се „удари пастир и овце ће се разбјежати“.

– Разумијевајући да Господ упозорава на то да они неће моћи да издрже, Петар се зарицао „Господе, ако те сви напусте, ја нећу”. А, управо он је показао можда највећу слабост кад је видео како воде Христа на суђење, како га понижавају, њему су задрхтала кољена, цијело његово биће се раставило, дух се потресао и он се потпуно био изгубио, па га је буквално издао. Не тако као Јуда, јер Јуда је издао намјерно; он је издао по слабости, и то три пута. Обистинила се ријеч Христова, јер је Господ упозоравао на људску слабост, казао је митрополит.

У људској је природи и да не вјерују док не виде својим очима, као што апостоли нису вјеровали гласинама да је Христ васкрсао док нису видјели празан гроб.

– Али, видјели су празан гроб и тај исти Петар сиђе и видје празан гроб. У том моменту, како је изашао из гроба, он је повјеровао, а касније када се Господ јавио, он је сабрао све ученике. Имамо и апостола Тому који каже – „док га не видим, док га руке моје не опипају, не могу вјеровати”. То не осуђујемо, него тумачимо да је Тома желио да види Господа заиста, да му је мало било то што су причали, хтио је да га види. Онога истога који је на крсту висио и изгледао немоћан….

Митрополит Јоаникије је вјерном народу поручио да наша вјера није само увјерење, није само учење, а најмање је теорија.

– Наша вјера је дјело Христово, његова побједа над смрћу, његова власт над смрћу, а тиме свједочи и да су сви хришћани који се сједињују са Христом саучесници његове побједе и вјечне славе. Овај свети празник је толико радостан за цијелу цркву. Тиме свједочимо да се обновила наша душа, наша вјера, обнавља се и утврђује наше заједништво у Христу. Кад смо једно са Христом, онда смо једно и са другима, казао је митрополит Јоаникије.

Васкршњој литургији и литији уз бројне вјернике, присуствовали су предсједници Општине и Скупштине Стеван Катић и Иван Отовић, потпредсједник Мирко Мустур и доскорашњи конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here