МИНИСТАРКА ЗДРАВЉА СА ГЕНЕРАЛНИМ ДИРЕКТОРОМ СЗО: ГЕБРЕХЕСУС ДОЛАЗИ У ЦРНУ ГОРУ

Генерални директор Свјетске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрехесус најавио је да ће током 2022. године посјетити Црну Гору. Он је то саопштио приликом сусрета са министарком здравља Црне Горе др Јеленом Боровинић Бојовић на маргинама Свјетског здравственог самита који се одржава у Берлину.

Како је саопштено из Министарства здравља, биће то први пут да највиши званичник СЗО борави у званичној посјети Црној Гори. Очекује се да посјета буде реализована у оквиру Самита малих земаља чији ће домаћин наредне године бити наша држава.

– Посјета генералног директора СЗО Црној Гори биће доказ уважавања улоге нашег здравственог система и сваког запосленог у том ланцу. Бићемо домаћни достојни госта чија је улога, током пандемије, на глобалном нивоу од пресудног значаја – поручила је др Боровинић Бојовић.

Делегација Црне Горе, коју је предводила министарка здравља, први пут је присуствовала Свјетском здравственом самиту који се традиционално одржава у Берлину.

Самит се одржава под покровитељством канцеларке Ангеле Меркел, француског предсједника Емануела Макрона, предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лејен и генералног директора Свјетске здравствене организације Тедроса Адханома Гебрехесуса.

Током вишедневне посјете делегације Црне Горе Берлину, уговорен је низ активности између Клиничког центра Црне Горе, Института за јавно здравље и Универзитетске болнице Шарите (Charité) и Института Роберт Кох. Сарадња ће се првенствено огледати у области стручног усавршавања наших љекара и медицинског особља у Нјемачкој, а, осим тога, Црна Гора ће бити прва земља Западног Балкана са којом ће Њемачка успоставити кооперацију у сфери телемедицине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here