Министар Шимун са француским колегом о Институту Игало

На састанку министара здравља Црне Горе и Француске Војислава Шимуна и Фредерика Валетуа, који је одржан у Паризу,  било је ријечи и о евентуалној сарадњи двије земље кроз план подршке Институту Игало.

-Институт за физикалну медицину и реуматологију у Игалу  једини је тог типа у Европи. Тражимо кредибилне партнере који би улагали у реконструкцију Института, што може бити предмет пажње француских партнера, а  поготову имајући у виду локалитет, капацитете и дугу традицију овог љечилишта, казао је министар Шимун. Он је упознао француског колегу са започетим и планираним пројектима у црногроском здравственом систему, наглашавајући да би искуства Француске била изузетно корисна при њиховој реализацији.

Министри Шимун и Валету, потписали су данас у Паризу Изјаву намјере између Министарства здравља Црне Горе и Министарства за здравство и превенцију Републике Француске о сарадњи у области здравства.

Области сарадње препознате овим документом, односе се, између осталог на размјену информација и искустава у области здравства и у духу текућих европских преговора, реформе система здравствене заштите и здравственог осигурања, затим превенције, хроничних  незаразних болести и епидемиолошке контроле заразних болести уопште, а препознате су и могућности сарадње у области дигиталног здравља и телемедицине.

1 COMMENT

  1. Frédéric Valletoux je podređeni ministar u kabinetu Vlade Francuske. On je podređen nekom drugom ministru. Vlada Francuske se sastoji od premijera, 14 ministara, 16 podređenih ministara i 5 državnih sekretara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here