Менаџмент Института Игало са премијером Абазовићем наредне седмице

Фото РТХН: др Саво Марић, в.д. директора Института Игало

Менаџмент Института „Др Симо Милошевић“ очекује да ће се наредне седмице састати са премијером Дританом Абазовићем како би сагледали проблеме али и размотрили  предлоге за излазак из финансијске кризе те здравствено рехабилитационе установе. 

Састанак је договорен у понедељак када се у кабинету премијера разматрало питање Болнице Мељине и предлози које су у име Општине представили предсједник Стеван Катић, предсједник СО Иван Отовић, медицинска директорица Болнице др Оливера Елез и одборници Зоран Лазаревић и Никола Радман. У Подгорици је тада био и в.д. извршног директора др Саво Марић који је Абазовића упознао са суштинским проблемима у којима се налази Институт.

Др Марић каже да проблем Болнице и Института не треба раздвајати, јер је то из више разлога повезано.

-Прије свега ја сам захвалан што је премијер издвојио толико времена за нас. Посветили смо се највише проблему Мељина, али сам искористио састанак да упознам премијера са највећим проблемима Института, као и са предлозима  са којима менаџмент иде према Влади у циљу рјешавања проблема. Постоји добра намјера премијера и нисам сигуран да је био упознат са свим проблемима док му нисам објаснио суштину и начин како се они могу рјешити. Договорили смо се да идуће седмице премијер издвоји нови термин за састанак на којем ћемо се посветити само Институту али још увијек није познат тачан датум, казао је др Марић.

Како је раније казао за РТХН, Институт има право да емитује обвезнице у висини од 12 до 15 милиона а које држава може да откупи, а Институт задужи код државе уз услов да  тај износ  врати у року од три до пет година. То би омогућило да се одблокира рачун који је у скоро непрекидној блокади због пресуда по тужбама радника, те да Институт настави нормално да послује у наредном периоду.

С друге стране, како је др Марић тада рекао, према објашњењима које су добили од АЗЗК-а  Институт има право на помоћ  државе, па ће се, поручује, борити  да ту помоћ и добију.

Институт Игало има акумулираног дуга у износу од око 30 милиона еура, од чега је девет милиона еура са каматама дуг према Југобанци Београд у стечају. Радници по правоснажним пресудама потражују око шест милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here