МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ: СОЦИЈАЛНО УКЉУЧИВАЊЕ РЕ ПОПУЛАЦИЈЕ УЗ ПОСРЕДОВАЊЕ САРАДНИКА

Завод за запошљавање Црне Горе и њемачка организација Хелп потписале су Меморандум о сарадњи, у оквиру пројекта “Социјално укључивање Рома и Египћана уз посредовање сарадника за социјалну инклузију”. Пројектом је обухваћена и општина Херцег Нови.

В.Д. директора Завода Горан Фолић истакао је да се Роми и Египћани, уз особе са инвалидитетом, сматрају најрањивијим категоријама у Црној Гори у смислу њиховог приступа образовању, запошљавању и социјалним услугама.

– Као и у многим земљама у којима живе суочени су са тешким друштвеним предрасудама и негативним стереотипима али и проблемима веома ниског нивоа образовања и запослености. То су и главни разлози њихове изложености сиромаштву и социјалној искључености. Ови ставови су присутни широм Европе а видљиви су и у Црној Гори. Управо зато Завод за запошљавање поздравља и подржава напоре Хелп-а за увођење и јачање улоге “Сарадник за социјалну инклузију Рома и Египћана у запошљавању“– истакао је ВД директора Горан Фолић.

Завод за запошљавање ће у 11 општина које су обухваћене пројектом, и то: у Бару, Беранама, Бијелом Пољу, Будви, Цетињу, Херцег Новом, Никшићу, Пљевљима, Подгорици, Тивту и Улцињу обезбиједити особу која ће помагати појединцима из РЕ популације у остваривању права на запослење.

-Сарадник за социјалну инклузију Рома и Египћана у запошљавању ће, такође, пружати непосредну помоћ корисницима у процесу тражења слободног радног мјеста, али и подстицати их на ажурност и редовност пријављивања у евиденцију лица која траже запослење. Са друге стране сарадник ће помагати бироу рада у спровођењу појединачних кампања, едукативних и информативних сесија, ради подизања свијести корисника у вези са начином остварења права из запошљавања (актуелне понуде, пријава за посао, активно тражење посла, субвенције). Вјерујем да ће на овај начин припадници РЕ популације временом научити да се сами старају о својим потребама, без посредника, баш као и свака друга група становништва – казао је Фолић додајући како је посриједи још један корак ка побољшању услова за веће запошљавање РЕ популације.

-Осмишљавањем оваквих пројеката, који уважавају њихово реално стање, вјерујем да им се може помоћи да и они добију прилику да раде. У том смислу сматрам да је неопходна интезивнија примјена медијације, ширењем мреже квалификованих РЕ медијатора, рад на побољшању модела најбољих пракси у посредовању као и залагање за систематизацију позиције медијатора у институцијама на државном новоу – закључио је Фолић.

У Хелп организацији очекују да ће, у наредном периоду, и послодавци препознати чињеницу да Роми хоће и желе да раде, само их треба мотивисати и дати им шансу.

-Хелп ће у трајању од 12 мјесеци обезбиједити мјесечну зараду за сараднике у области социјалне заштите, који су ангажовани у пројекту, а пружају услуге РЕ заједницама у 11 општина. У периоду од 2016. године до данас, обучили смо и ангажовали бројне медијаторе у области запошљавања, социјалне и здравствене заштите – саопштио је представник њемачке организације Клаус Мок.

Кординаторка пројекта Дијана Анђелић за РТХН је казала да општина Херцег Нови има једног медијатора који је обучен за запошљавање и социјалну заштиту:

-Хелп је потписао уговоре о раду на годину дана са медијаторима који су завршили обуку за сараднике у социјалној инклузији Рома и Египћана (РЕ) у областима здравства, социјалне заштите и запошљавања. Кључна улога медијатора је да повежу ромску зајеницу са институцијама. Релизација пројекта је почела почетком 1.септембра прошле година. Међутим због познате ситуације са пандемијом обука је почела у јуну ове године, објаснила је Анђелић.

За Роме, који су препознати као једна од категорија теже запошљивих лица, Завод је и до сада, кроз програме активне политике запошљавање, пружао могућност припреме и обуке незапосленог за конкретно радно мјесто. Имајући у виду да преко 95% Рома и Египћана који су у евиденцији Завода чине лица без занимања и стручне спреме, и у наредном периоду, они ће имати приоритет приликом укључивања у програме које реализује Завод.

Пројекат “Социјално укључивање Рома и Египћана уз посредовање сарадника за социјалну инклузију”, покренуо је Хелп, а подржало Министарство финансија Црне Горе – Дирекција за финансије и уговарање фондова помоћи ЕУ (ЦФЦУ), из програма који кофинансирају Европска унија и Влада Црне Горе.

ФОТО: ЗЗЗ ЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here