Међународни пројекат зближиo Службе заштитa Херцег Новог, Требиња, Равног и Конавала

У оквиру међународног ИПА пројекта Црна Гора-Хрватска-БиХ „Flood and fire“ у Конавлима је одржана прва од четири показне вјежбе у којој су учествовали припадници Служби заштите четири општине: Херцег Новог, Равног, Конавала и Требиња.

Како за РТХН објашњава менаџер пројекта Јован Суботић из Општине Херцег Нови, која има улогу руководиоца реализације пројекта, сва четири града биће домаћини по једне вјежбе.

Менаџер пројекта Јован Суботић

– Вјежба у Конавлима састојала се из теоријског дијела, који смо имали прилике да чујемо јуче, гдје је главни фокус био у устројству ватрогасне службе у Хрватској и Дубровачко-неретванској жупанији, као и једано истраживање случаја гашења шумског пожара. Предавања су била опсежна, детаљна и на високом нивоу. Мислим да је значајна ствар за наше ватрогасце, којих је било пет – објашњава он.

Општина Херцег Нови је у завршној фази пројекта, мада је реализација продужена за шест мјесеци због потешкоћа у добављању опреме за Херцег Нови, Требиње и Равно током короне.

– Међутим све тече својим током и заиста смо срећни што смо обновили сарадњу на овом пројекту након периода короне, када је ситуација либерализована. Све четири општине за сада одрађују сјајан посао. Јучерашњи теоријски дио, а мислим и данашњи, да ће показати да су сарадња и разумијевање међу ватрогасцима на високом нивоу, као и разумијевање за потребу да се константно унапређују Службе заштите и спашавања – казао је Суботић.

ВД старјешине Територијалне ватро-спасилачке јединице Требиње Здравко Кашиковић истиче да је пројекат сам по себи веома значајан за све учеснице јер ће све ватрогасне јединице добити адекватну опрему.

ВД старјешине Територијалне ватро-спасилачке јединице Требиње Здравко Кашиковић

– Пројекат има другу суштину и намјеру. Овдје смо се сви упознали, постајемо фактички пријатељи, што ћемо и бити сутра ако дође до пожара. Пожари не познају границе, у тим ситуацијама не требају нам личне карте и пасоши – истиче он.

Према ријечима заповједника Јавне ватрогасне постројбе Конавле, Мариа Риловића вјежба се састојала од симулација гашења пожара у шуми и на објекту, са циљем гашења и претраге просторија.

Заповједник Јавне ватрогасне постројбе Конавле, Марио Риловић

– Вјежба је значајна управо зато што ћемо сви добити опрему у вриједности од око 300 хиљада еура, а ријеч је о ватрогасној опреми и возилима, што ће подићи брзину реакције у случају пожара – наводи он.

Пројектом и вјежбама, како је објаснио, јача се спремност ватрогасаца, али и побољшава сарадња између Служби, која до изражаја долази у случајевима већих прекограничних пожара.

Како наводи водитељица пројекта Општине Конавле Мариана Чупић Јовановски, велики добитак је набавка савремене опреме за Службе свих учесника.

Водитељица пројекта Опшине Конавле Мариана Чупић Јовановски

– Сматрамо да је један од највећих бенефита овог пројекта управо повезивање партнера и могућност заједничке реакције у случајевима природних катастрофа, за које знамо да могу бити прилично разорне и штете је тешко санирати – казала је она.

Чупић Јовановски је подсјетила да Опшина Конавле са Општином Херцег Нови и Требињем сарађује и на реализацији преојекта „Ћиро 2“, у оквиру којег је уређена стаза којом је некад пролазила ускотрачна пруга.

Општина Равно простире се на преко 320 километара квадратних, граничи се са Црном Гором и Хрватском, а има велики простор прекривен шумама и налази се у најугроженијем подручју када је ријеч о поплавама, казала је Марија Пролета из пројектног тима Општине Равно.

Марија Пролета, пројектни тим Опшине Равно

– Сваке године имамо проблема са поплавама и пожарима, тако да ће овај пројекат увелико допринијети заштити. Имали смо већ добру сарадњу са ватрогасцима из сусједних општина, јер нам је у тим ситуацијама помоћ неопходна – наводи она.

Пролета истиче да ће кроз реализацију пројекта реакција и сарадња у кризним ситуацијама бити још бржа.

Имплементација пројекта започела је 15. августа 2020. године и требало је да траје двије године, односно до 14. августа 2022. године, али је продужена. Укупна вриједност је 1.851.353 еура, од чега је кофинансирање Европске уније 1.573.650.05 еура, односно 85%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here