МЕЂУНАРОДНИ ЛИТЕРАРНИ УСПЈЕХ УЧЕНИКА ОШ „ИЛИЈА КИШИЋ“

Ученица шестог разреда ОШ „Илија Кишић“ Татјана Вуковић освојила је прво мјесто на међународном литерарном конкурсу за дјецу основношколског узраста, дјечје библиотекe „Чика Јова Змај“ из Београда. Стручни жири похвалио је причу ученика осмог разреда Луку Крговића.

Како је саопштила менторка, проф. Тамара Комар, тема литерарног и ликовног конкурса био је стих Душана Радовића „Да ли ми верујете?“, расписаног поводом 2. априла, Међународног дана дјечје књиге.

Стручни жири донио је одлуку да је најбољу причу у коју је тешко повјеровати написала Татјана Вуковић, ученица VIа. Радови ученика биће објављени на фејсбук страници и инстаграм профилу Дечја библиотека Змај и у „Политици за децу“. Свечана додјела награда биће уприличена у петак, 1. априла, у 12 сати у Дечјој библиотеци „Чика Јова Змај“.

Татјанина фантастична прича, како објашњава Комар, почиње једног тромог, равног, уобичајеног, безнадежно досадног школског дана. Она у „земљу чуда“ не упада кроз зечију рупу, попут чувене Алисе, него кроз таблу исписану неразумљивим разломцима. У новом, узбудљивом свијету водич ће јој бити једно лане. Оно је прво одводи до куће која метафорички представља њен ум… А када се дјевојчица врати у сопствену реалност, у празну учионицу, пуна утисака, одмах ће пожељети да о ономе што јој се догодило пише чим стигне кући, или да позове Марију и исприча јој све до најситнијег детаља док се још сјећа.

Саво, приликом прољећног спремања, на тавану међу одложеним, а заправо одбаченим стварима, налази свој рођендански поклон – плишаног медвједа. Овај неочекивани сусрет биће темељ приче о одрастању.

„Силазио сам са тавана држећи медвједића и магија је нестала. Он је ћутао као свака обична играчка, што је и био за читав свијет на овој планети, осим за мене“ – записао је Саво.  

Честитамо Татјани и Луки на изузетно маштовитим радовима и успјеху који су постигли. Они су  вриједни чланови литерарне групе „Почетак“, чије се име налази у пјесми „Шта је на крају“ Душана Радовића, коме је посвећен овогодишњи конкурс Библиотеке „Змај“, на стогодишњицу рођења великог дјечијег пјесника.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here