МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗАШТИТЕ ОЗОНСКОГ ОМОТАЧА

Данас се обиљежава Међународни дан заштите озонског омотача, проглашен Одлуком Уједињених нација 1994. године, како би били промовисани глобални и национални напори за очување озонског омотача.

Како је саопштено из Агенције за заштиту животне средине, тема овогодишњег Међународног дана заштите озонског омотача је „Монтреалски протокол – чува нас, нашу храну и вакцине“.

Повод за обиљежавање овог веома важног еколошког датума је Монтреалски протокол о супстанцама које оштећују озонски омотач  (потписан 16. септембра 1987. године) којим су предвиђене активности и мјере које би омогућиле  заштиту и очување озонског омотача.

Агенција ће и ове године обиљежити овај међународни еколошки датум активностима које ће бити посвећене значају очувања и заштите озонског омотача и постигнутим резултатима у борби за његово очување.

Црна Гора је ратификовала Бечку конвенцију о заштити озонског омотача и Монтреаски протокол о супстанцама које оштећују озонски омотач, са четири амандмана 23. октобра 2006. године. Ратификацијом Кигали амандмана 25. априла 2019. Црна Гора је постала 70-та земља чланица Кигали амандмана.

Кроз имплементацију ових међународних уговора, националног законодавства и Планова за елиминацију супстанци које оштећују озонски омотач, Црна Гора даје свој допринос у борби за очување озонског омотача.

Монтреалски протокол, као глобални уговор о заштити озонског омотача, данас је један од најуспјешнијих уговора о заштити животне средине. Захваљујући заједничким напорима, свих земаља чланица Протокола, да се елиминишу из употребе супстанце које оштећују озонски омотач, данас се, озонски омотач опоравља, а заузврат се штити здравље људи, економија и животну средину.

Зато на овај Међународни дан заштите озонског омотача, глобална заједница одаје признање Монтреалском протоколу и Кигали амандману у њиховим напорина да чувају нас, нашу храну и вакцине.

Како се ове године обиљежава 30 година од усвајања Декларације о еколошкој држави, Агенција за заштиту животне средине прикључује активности на обиљежавању међународног дана заштите озонског омотача кампањи „За љепшу и здравију Црну Гору”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here