Meђународни дан ватрогасаца: Тежак и хуман посао побољшати кроз законска рјешења

Положај ватрогасаца у Херцег Новом је доста добар, поготово у поређењу са сјеверном регијом, оцијенили су из ове Службе за РТХН поводом Међународног дана ватрогасаца. Како би имали што боље услове за рад, а самим тим да спасавају имовину и људске животе, у сарадњи са Инжењерском комором у припреми су два нова закона, Зaкон о заштити од пожара и Закон о ватрогасцима.

Владимир Пејовић

Херцег Нови је град који је препознао Службу заштите као јако битну и Општина улаже у њено опремање. Да је статус ватрогасаца у Херцег Новом солидан, потврђује Владимир Пејовић који у херцегновској Служби ради преко двије деценије:

-Са нашим надређенима радимо да статус побољшамо. Посао ватрогасаца је прво хуман, некад је лакши, некад тежи и овај посао мора да се воли, казао је Пејовић.

Бојан Суботић

Истог мишљења је и његов колега Бојан Суботић који је у Служби седам година.
-Посао ватрогасаца је хуман али и тежак. Наша служба је добро опремљена и спремни смо за све изазове, казао је Суботић.

Златко Ћировић

Статус херцегноваких ватрогасаца у односу на колеге поготово са сјевера ЦГ је доста добар, оцијенио је командир Службе Златко Ћировић.

-Ватрогасци на сјеверу су доста запостављени и у смислу опреме и технике тако да су у односу на приморску и централну регију у доста тежем положају. У задње вријеме се ради на побољшању положаја ватрогасаца и то потврђује израда закона које ћемо у сарадњи са Инжењерском комором ЦГ ускоро представити . Ријеч је о два закона: Закон о заштити од пожара и Закон о ватрогасцу.

Опрема коју херцегновска Служба користи је потрошна и јако скупа, а по ријечима Ћировића, у сарадњи са Општином редовно је набављају.

-У току је набавка опреме за шумске пожаре и очекујемо је овог мјесеца. Имамо проблем, који се односи на спасавање из високих објеката. Кроз План заштите од пожара и Стратегију развоја ХН нагласили смо да су нам потребне аутоматске љестве. То нам је приоритет и надам се да ћемо у наредном периоду то набавити, казао је Ћировић.


Херцегноваска Служба заштита располаже са девет камиона и четири мала возила, а у плану је и да у сарадњи са Канцеларијом за међународну сарадњу припреме пројекат за набавку техничког возила за спасавање у саобраћајним незгодама. Ћировић истиче да возила чија је просјечна старост око 15 година редовно сервисирају.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here