Предавање у оквиру Међународне конференције СоФос уприличено у Кући Ива Андрића

Пратећи програм 7. Међународне конференције Српског филозофског симпозијума – СоФоС, на тему „Рат као судбина“ одржан је у Кући нобеловца Ива Андрића.

Према ријечима филозофа и предсједника научног и програмског одбора Александра Лукића, задовољство је поред централног програма у Требињу одржати конференцију у Херцег Новом.

-Драго ми је да Херцег Нови учествује у симпозијуму и надам се да ће то трајати и у будућности, јер је наша основна идеја да покажемо да је српски народ који живи на простору три земље Србије, Републике Српске и Црне Горе заправо по својим обичајима, традицији, идентитету, језику, исти народ. У оквиру овог контекста ми сваке године разговарамо о одређеним темама. Овогодишња „Рат као судбина“ је веома актуелна због свега што се дешава на свјетском плану, казао је Лукић.

Како додаје, темом покушавају да докуче шта је уопште рат, да ли је у природи човјека и шта значи то да би рат могао бити човјекова судбина.

-Можда је одговор у томе да када се рат одреди шире као сукоб, већ у самој тој ријечи садржана је ријеч коб а то је судбина. Дакле, можда је заиста рат људска судбина, али то треба схватити и са неке позитивне стране у смислу сталне борбе и јединства да би се створило боље стање ствари, а не да би се уништио свијет, рекао је Лукић.

Историја се увијек понавља са новим људима и новим идејама, сматра културолог и есејиста Ђорђе Малавразић.

-Данас имамо велике идеје, као што је пројекат глобализације, а чим имамо веики пројекат који може бити утопијски или не, увијек је присутан и виши интерес у име којег се могу жртвовати и појединци и цијели народи да би он остварио, наводи Малавразић.

Међународну конференцију Српског филозофског симпозијума – СоФоС,  организовали су Институт за политичке студије Београд, Српско филозофско друштво, Филозофско друштво Логос и Друштво филозофа Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here