Марић: Извјесно потписивање још два уговора са страним партнерима

Протекле седмице у Подгорици настављени су разговори руководства Института Др Симо Милошевић са Министарством здравља са циљем изналажења рјешења за хроничну бољку ове установе, дуга према Југобанци. Након недавно продуженог уговора за норвешки програм у најави су и два нова страна програма, која ће значајно допринијети пословању Института.

Одлична попуњеност Института Др Симо Милошевић током љета наставља се и у постсезони. Међутим, према ријечима в.д. директора Института др Сава Марића, добро пословање не може надомјестити дуг према Југобанци. 

-У петак сам у Подгорици разговарао са министром здравља и основна тема је био дуг према Југобанци. Јавност је већ обавијештена да смо отишли према Влади са предлогом како да ријешимо тај проблем и мислим да ће бити ријешен, чиме би завршили једну важну ствар што се тиче Института и нашег даљег дјеловања, наводи Марић.

Уговор са Фондом здравства није мијењан од 2009. године, те је неопходно кориговати цијене, наводи Марић.

-Послујемо у минусу у старту са таквим потписаним уговором и дефинитивно више нећемо моћи тако да радимо. Прије свега морамо тај уговор промијенити, па све друге за ову годину, рекао је Марић.

Извјесно је и потписивање уговора за два нова страна програма, уз норвешки, који је недавно продужен на још 4 године.

-Потрошили смо доста енергије да би се припремили за тај тендер који је веома захтјеван. Ко не уђе у процедуре са озбиљном државом као што је Норвешка не може да претпостави, али смо прошли још четири године и то је нека сигурност али то није довољно. Очекује нас, односно извјесно је потписивање још два уговора са страним партнерима, што би нам дефинитивно донијело економску стабилност на дужи период. Јавност ће благовремено бити обавијештена кад се све то надам се повољно заврши.

Друга фаза ове зиме неће престајати са радом, а могуће је продужење рада Прве фазе.

-Ове године смо доста уложили у реновирање и Прве фазе и солитера и то је залог за будућност, јер средства која смо уложили ове године нећемо морати следеће, тако да ће економски ефекат и са те стране бити бољи када будемо затварали салдо за љето 2023. године, закључио је Марић.

И уз најаве нових програма и стабилнијих финансија, велики проблем Института Игало остаје одлив медицинског кадра који задовољава стандарде страних програма.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here