МАЊИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ОД КОВИДА У ПОСЉЕДЊИХ 14 ДАНА

Директор Института за јавно здравље Игор Галић рекао је на данашњој конференцији за новинаре  да је број новозаражених коронавирусом у Црној Гори у посљедње двије седмице за око 22 одсто мањи у односу на 14 дана раније.

– Тренутно највеће стопе четрнаестодневне кумулативне инциденције су у општинама Тиват, Андријевица, Цетиње, Никшић и Подгорица. Број хоспитализованих особа у посљедње двије седмице је за око 11 одсто већи него што је то био случај двије седмице раније – навео је Галић.

Тренутно је 305 особа хоспитализовано.  У Клиничком центру Црне Горе 114 особа, у барској болници 25, Општој болници Пљевља 18, а о бјелопољској болници 11. У Општој болници Беране хоспитализовано је 30 особа, у которској и никшићок болници по 36, а у Специјалној болници Брезовик 34.

– До данас, у Црној Гори је једном дозом ваксинисано 56,6 одсто пунољетних становника, са двије дозе вакцинисано је 52,6 одсто, а са три дозе 8,4 одсто. У Црној Гори највећи проценат вакцинисаних особа је примио Синофарм вакцину, њих 63 одсто – рекао је Галић.

У категорији старости од 70 до 79 година, односно 60 до 69 највећи је обухват имунизације и износи 70 одсто, односно 65,5 одсто, а најмањи у старосниим категоријама од 18 до 24 године односно од 25 до 49 и износи 46,8 одсто, односно 57,2 одсто.

– Што се тиче обухвата имунизације по општинама, општине са највећим обухватом имунизације у Црној Гори су: Котор, Цетиње и Подгорица, док је најмањи у општинама Гусиње и Петњица гдје, нажалост, биљежимо једноцифрен проценат имунизације – навео је Галић.

 Како је рекао, од укупног броја прописно вакцинисаних грађана који износи 240.109 заразило се  15.395 грађана, што је око 7 одсто.

Галић је апеловао на грађане да се вакцинишу а за  старије особе и особе са хроничним обољењима, здравствене раднике и раднике у колективном смјештају, труднице и дјецу као посебне категорије да се вакцинишу против сезонског грипа.    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here