Мањи број незапослених у односу на упоредни период прошле године

На евиденцији Завода за запошљавање Бироа рада Херцег Нови тренутно је 306 незапослених, што је за 22% мање у односу на упоредни период прошле године. Када је ријеч о структури незапослених, 80 лица је са инвалидитетом, док је 175 незапослених жена. По квалификацији, 55 је незапослених високошколаца и три магистра.

Како је за РТХН казао шеф Бироа рада мр Зоран Лучић, годинама уназад дефицитарна су занимања из туризма, угоститељства, трговине али и грађевинарства.

-Највише се траже конобари, кувари, помоћно особље у кухињи, спасиоци на плажама и то су занимања која су тражена и увијек постоји могућност да се неко запосли. Из године у годину сезона се продужава и већина становништва можда и почне да тражи посао прије сезоне, те се надам да ћемо доћи до тога да више не причамо само о сезонском, већ о цјелогодишњем запослењу у свим сегментима а не само оном који се тиче туризма, казао је Лучић.

Привредна комора Црне Горе предложила је увођење категорије „стални сезонски радник“, како би се ублажио проблем недостатка радне снаге у туризму, јер би се мотивисали незапослени да се преквалификују и имају стално сезонско запослење и примања током цијеле године.

-Претходне године урађени су одређени кораци ка реализацији овог програма, надам се да следећу годину можемо дочекати спремни, са једним правним оквиром који би заокружио ту причу гдје ћемо имати младе прије свега које ћемо на тај начин покушати да их задржимо и ријешимо проблем недостајуће радне снаге. Вјерујем да је домаћи радник најбољи радник и да кроз сам договор са одређеним људима који посјећују наш град, може да пренесе све оно што јесте Херцег Нови, рекао је Лучић.

У току следеће седмице биће реализован програм јавног рада који се годинама одвија веома успјешно.

-Програм ће бити реализован за девет послодаваца који ће запослити 24 лица која су теже запослива, а која ће током шест мјесеци рада стећи компетенције, што ће им у будућности помоћи да на тржишту рада лакше нађу запослење, казао је Лучић.

Лучић је информисао да је на нивоу три бокељске општине, Котора, Тивта и Херцег Новог, тренутно на евиденцији 676 лица, далеко испод просјечне стопе незапослености у Европској унији која износи 4,5%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here