Мали позоришни маратон у Дворани Парк

У Херцег Новом ће наредне седмице бити одржан својеврстан позоришни маратон, током којег ће бити одигране четири представе, а прилику да ужива имаће публика свих генерација, обавјештавају из ЈУК Херцег фест.

Корифеј театар из Колашина стартује 28. новембра и то са двије представе, на основу размјене коју ЈУК Херцег фест реализује са позориштима у региону.

По тексту Тодета Николетића, једног од најпознатијих писаца за дјецу у региону, представа “Луцкасти кловнови” је интерактивна представа за дјецу од 3 до 9 година и говори о необичним кловновима Тоту и Татију, који се кроз шашаве борбе надјачавања, сплетки, смицалица доказују публици у луцкастој борби за титулу најбољег.

Сукоб у коме се дјеца доводе до спознаје да колико год има туге на свијету, срећа и радост треба да освоје наша срца и да је за добру забаву потребно не један, не два, него 1000 кловнова. И, наравно, да је пријатељство важније од такмичења.

У представи играју Сања Вујисић и Анђелија Рондовић, а извођење је заказано за 17 часова.

Друга представа која долази са овим независним театром носи назив “Сутон у јаворовом врту” и биће одиграна истог дана у 20 часова.

Премијерно изведена у фебруару ове године, ова представа говори о политичкој промјени, или, уопштено, о њеној могућности. То је дневно-политичка тема којом се багателише још од почетка деведесетих, али и посљедица бројних друштвених конфликата у које су друштво гурале „елите“. У њеном средишту је запитаност – какво је насљеђе једног разореног система и људи који су преживјели трауматично рушење једног свијета за који су мислили да је вјечан.

Писац комада је Васко Раичевић, а драматизацију је урадила Милана Матејић.  Представу која је настала уз подршку Министарства културе и медија Црне Горе потписују редитељ Зоран Ракочевић и сценограф Иванка Вана Прелевић.

У представи играју црногорски глумци млађе и средње генерације: Петар Новаковић, Јелена Ђукић, Немања Тодоровић, Ђорђије Татић, Анђелија Рондовић и Дејан Иванић.

Народно позориште Сомбор гостује са представом “Свака дивна ствар”, 30. новембра у 20 часова.

Овај необичан комад, пун емотивног набоја, никога не оставља равнодушним, а сузе и смијех смјењују су се током цијеле представе. Представу је Херцег фесту препоручила група херцегновских средњошколаца који су је гледали у Сомбору.

Данкан Мекмилан је енглески драмски писац и редитељ. Његове најпознатије драме су “Плућа”, “Људи, мјеста и ствари”, “Свака дивна ствар”, као и драматизација књиге Џорџа Орвела “1984”. Његове драме се углавном баве савременим социо-политичким темама. “Плућа” се баве родитељством и еколошком освјешћеношћу, “Људи, мјеста и ствари” третирају болести зависности и процес оздрављења, “Свака дивна ствар” преиспитује тему депресивности и самоубиства.

У овом комаду уз Мекмилана потписан је и Џони Донахју.

Редитељ представе је првак Народног позоришта Сомбор Нинослав Ђорђевић, који ову интерактивну камерну представу игра уз Леу Јевтић и учешће малог гудачког ансамбла.

У завршници маратона гостује представа “Две жене и један рат”, а ријеч је о фасцинантној причи о двије српске добротворке из времена Великог рата.

Комад који се изводи у београдској културној установи „Дом Јеврема Грујића“, проговара о пријатељском односу српског и америчког народа, који се огледа кроз судбину двије жене, које су вишегодишњим, страственим залагањем за Србију шириле дипломатску мисију широм свијета. Једна је Американка – Мабел Грујић звана „српска Јованка Орлеанка“, удата за  дипломату Славка Грујића, а друга Српкиња – Јелена Лозанић, касније удата за највећег америчког добротвора српског народа Џона Фротингама.

По тексту Јелене Кајго и у режији Алека Цонића, улоге тумаче Вјера Мујовић, Марија Бергам и Данило Бабовић.

Улазнице за све представе се могу купити на благајни Дворане Парк у периоду од 9 до 20 часова, радним данима и суботом.

Цијене улазница за представе: “Луцкасти кловнови” 4 еура, “Сутон у јаворовом врту” 5 еура, “Свака дивна ствар” 7 еура и “Две жене и један рат” 7 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here