Лукобран Градске луке оштећен у невремену

Циклон који је погодио Херцег Нови условио је таласе висине преко три метра, оштетио лукобран градске луке Шквер и избио из лежишта струјни кабал којим се напаја јавна расвјета.

Директор Градске луке, Божо Укропина информише да је дошло до избијања плоча на лукобрану, а неке су завршиле у мору.

Божо Укропина, директор Градске луке Шквер

– Дио испред и изнад Адмирала је у рушевном стању и захтијеваће озбиљнију санацију, макар се радило и о козметичком захвату, како би то могло да функционише као пјешачка зона. Невјероватно је да је и кабал од струје, који је ишао од једне до друге свјетиљке на пристаништу, потпуно избијен из лежишта заједно са свим што прати бужир. То свједочи колико су јаки удари и колико, у ствари, имамо јак хидропотисак – прича он.

Укропина истиче да је ово крајњи рок да се почне са санацијом лукобрана, а како наводи, охрабрује најава из Морског добра да ће ускоро почети израда студије, која ће показати шта је све неопходно урадити јер је током невремена пристаниште било под водом.

– Без квалитетне студије и анализе не можемо знати оно што је кључно, а то је на чему стоји пристаниште. Хук и потисак су невјероватни. Јуче је евидентан био тај велики плимни вал, цијело пристаниште је било под водом. Плима је још увјек, али мања, па опет је то висок ниво помјерања плиме и осјеке, када падне атмосферски притисак – наводи Укропина.

Како је казао, ургентно је пронаћи новац за санацију, како би било безбједно ходати лукобраном, али то није рјешење, које захтјева дубљу анализу и много више новца.

– Прије пар година била је прича са људима из Морског добра да ће за заштиту лукобрана са спољне стране бити потребно око 250 до 300 хиљада еура. Говорим о физичкој заштити. Шта ће све бити потребно урадити на лукобрану не бих знао. Не бих да излазим са неким цифрама за које немам податак да су егзактне – казао је он.

Укропина сматра да ће ситуација са лукобраном бити све гора уколико се не ријеши питање газдовања над цијелим акваторијумом, јер без адекватног управљања, ријешеног правног статуса, извора прихода и могућности добијања средстава из фондова Европске уније лукобран није могуће одржавати на прави начин.

1 COMMENT

  1. Pretpostavljam da pristanište ima u sebi pukotine i da su talasi poput hidraulične prese izbacili podno kamenje sa pješačke površine. To se sa malo građevinske kozmetike može poravnati, ali nije rješenje na duge staze.
    Trebalo bi obratiti pažnju i na zidove tik uz obalu Šetališta Pet Danica istočno od tunela na Toploj. Prošlog ljeta sam prilikom plivanja konstatovao da je tu zid od naslaganog kamenja ostao bez vezivnog betona između njih. Postoji realna opasnost da će talasi kad-tad srušiti zid na istom principu kao što je sada sradalo pristanište. Narod kaže:“Voda nema rogove“ – talasi strahovitom snagom udaraju u pukotine između kamenja zida i rušenje je neminovno. Trebalo bi angažovati građevinsku firmu da to kamenje sa proljeća ili na jesen zakrpi betonskim fugama. Bolje spriječiti nego liječiti.
    Na pristaništu je barem izbijeno kamenje ostalo na mjestu štete. Sruši li se po sličnom vremenu zid Šetališta – trebaće još i ronci da pronađu i izvade iz mora odronjeno kamenje. Potom će biti gadan problem poslagati ih onako kako su nekada bili poslagani… O troškovima je bolje i ne pričati.
    Možda bi preventivno trebalo označiti svaki kamen brojem i fotografisati zid kako bi problem
    restauracije nakon rušenja bio olakšan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here