ЉУБИТЕЉИ СТРИПА УЖИВАЛИ НА ШКВЕРУ – ЦРТАЊЕ ЗА ФАНОВЕ, НА МАЈИЦАМА, БЕРЗА И МАСТЕРКЛАС

Зимски стрип викенд настављен је данас мастеркласом Вилијама Симпсона и Боривоја Грбића у Трофејној сали ПВК Јадран. Према ријечима једног од организатора ХСФ-а Небојше Мандића, предавању присуствује преко 40 студената и умјетника који су дошли да испрате јединствени мастерклас.

-Може се рећи да је ово централни моменат стрип викенда, претходно смо имали сјајну панел дискусију у Подгорици. То су биле официјалне ствари, које су јако добро протекле. Овдје је класични стриповски програм, имамо цртање за фанове, врхунских умјетника, а имаћемо и дневну журку, тако да очекујемо да ће бити живо, као што сте и навикли када је ХСФ у питању, информисао је Мандић.

Познати стрип умјетник Боривој Грбић је пријатно изненађен бројем присутних на мастеркласу, а како каже, зимски стрип викенд само је наставак сарадње и приче са организаторима ове манифестације.

-Учили смо дјецу основама стрипа и предочили у Storyboard, јер је све то повезано. Причао сам им о мојим искуствима током каријере, са свим филмовима које сам радио, рекламама, рекао је Грбић.

Боривој Грбић

У свијету се доста људи успјешно бави стрипом, наводи Грбић и додаје да је цртање стрипова на нашим просторима 70. и 80. година прошлог вијека било уносно, а науршено је ратним збивањима 90. због чега се тешко враћа. Млади су ти који треба да пронађу свој стил и пробају да успију у томе.

– Можемо рећи да се стрип преплиће са филмом, са визуелном индустријом, гдје наше способности долазе до изражаја. Млади су заинтересовани за сваки облик визуелне умјетности, што се тиче стрипа, њима је најзанимљивија Манга и јапанско тржиште, која се опет преплиће са нашим европским, а и америчким принципима стрипа. Доста дјеце изграђује свој стил на свему томе, а колико ће даље примјенити зависи од индивидуе, закључио је Грбић.

Љубитеље девете умјетности очекује вече са редитељем Брајаном Кирком од 19:00 до 21:00 сат у Кантини 65, док је ХСФ журка планирана у Кафе бару Кино од 21 сат уз наступ бенда „Low Voltage“.

Завршни програми планирани су сутра (недеља, 20. март):

  • Цртање за фанове, на мајицама и берза стрипова од 11:00 до 15:00 у кафе бару Кино
  • Радионица цртања стрипова од 11:00 до 13:00 Coworking Kolektiv Novi
  • ХСФ журка – 2beat од 21:00 до 03:00 у Радио кафеу

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here