Љекар образовањем и образом вриједи много више од најављеног умањења зараде

Фото: др Марија Станишић, "Новско поподне" РТХН

Измјенама Гранског колективног уговора, љекари породичне медицине и опште праксе, који су стуб институције изабрани доктор, имаће знатно ниже зараде јер ће им бити укинута капитација – основни дио по којем се обрачунава зарада. Висина овог додатка зависила је од броја прегледаних пацијената. Највише их, како кажу, боли што их нико није консултовао већ су о промјенама сазнали из медија. За здравствени систем Црне Горе ово значи уништавање примарне здравствене заштите у наредих три до пет година, казала је др Марија Станишић, специјалиста породичне медицине у херцегновском Дому здравља и предсједница Удружења љекара опште и породичне медицине Црне Горе, гостујући у емисији „Новско поподне“ РТХН уреднице Данијеле Ђоновић.

О нашем здрављу брине 500 доктора породичне медицине у Црној Гори, љекара који у тимовима са медицинским сетрама представљају институцију Изабрани доктор уведену реформом прије 14 година. Њихове зараде ће од 1. јануара бити умањене.

– Били смо изненађени јер смо за ову одлуку сазнали из медија. Потписници такве измјене гранског колективног уговора – Министарство здравља као кровна институција и Синдикат, нису позвали никога од љекара са примарног нивоа ни да нас питају, нити да образложе већ донешено рјешење. Није то прва одлчука у којој се специјалисти, љекари опште и породичне медицине нису питали ништа, али је кап која је прелила чашу, казала је др Станишић.

Сваки синдикат здравства који постоји у Црној Гори треба и даље да постоји, сматра др Станишић, али се ниједан није потрудио да заступа интересе примарне здравствене заштите онако како би требало.

– Не ради се само о зарадама већ и о многим другим аспектима. Од почетка реформе примарне здравствене заштите направљена је институција изабрани доктор, гдје је носилац изабрани љекар у тиму са медицинском сестром, а тада су и одређени начини обрачуна наших зарада. То је подразумјевало капитацију и остварене услуге. Ако укидате капитацију, онда обесмишљавате институцију изабраног доктора и доводите у питање оно што редовно раде а то су превентивни прегледи, вакцинација, праћење хроничне болести пацијената. Демотивисаност љекара ће бити све већа, нарочито млађих људи који треба да „освјеже“ примарну здравствену заштиту јер је врло тешко да нађете љекара млађег од 50 година у домовима здравља у Црној Гори. У будућности то ће бити још теже. Према овој одлуци, награда за ваш рад сада је много мања, негдје сте понижени и начином како је та одлука донешена и онда бих ја питала институције који је то нови начин мотивисања мојих млађих колега да остану у примарној здравственој заштити.

Из Министарства здравља образлажили су да су измјене увели јер обрачун капитације није у складу са важећим законским прописима, на шта др Станишић каже да онда и све земље региона и Европе имају исти незаконит акт.

– Нисам правник, ни економиста, али бих питала зашто се допустило да се изабраним љекарима зараде у претходних 13,14 година обрачунавају на незаконит начин. Не бавим се тиме који су експерти радили на измјенама, али у здравству нису добре исхитрене одлуке и свака која је тако донијета може да се лоше одрази на амбијент у примарној здравственој заштити. Зараде мојих колега на секундарном и терцијалном нивоу можда нису вредноване на прави начин, ја сам специјалиста породичне медицине и никада ми не би сметало да колега неурохирург буде боље плаћен од мене, али ми смета што се изнова примарна здравствена заштита маргинализује и ставља у ћошак, а немате развијен здравствени систем ако овај ниво није развијен.

Умањење зарада овим рјешењем износиће око 300 еура, али како појашњава др Станишић, није само то проблем, већ се доводи у питање читав систем и врло брзо ћемо остати без љекара у примарној заштити.

– Љекар образовањем и образом вриједи много више од 300, 500, 1000 еура. Није у питању колико ће бити нижа зарада колико је у питању читав систем. Овом измјеном постаје небитно да ли сте љекар који има 500 пацијената или 1500, да ли сте кроз своје услуге урадили завидан број превентивних прегледа, вакцинација… све то постаје неважно. Створиће се стихијско стање. По природи сам оптимиста и вјерујем да ћемо у наредним седмицама још разговарати јер када наново буду расписани конкурси за љекаре породичне и опште праксе и та мјеста поново остану празна, неко ће се запитати куд плови овај брод и заиста мислим да је боље спријечити него лијечити.

Ентузијазам, алтруизам, љубав према професији, жеља да се направе промјене имају такође рок трајања, казала је др Станишић и додала да се боји да бројне њенеколеге из примарне заштите већ размишљају о одласку.

– Није само промјена гранског уговора, није ни смањење зараде, можда неки међу нама ни за 3000 еура мјесечно не могу више да раде у условима у којима радимо. Нико ко је уписао медицину није је изабрао да би се обогатио, онда бисмо радије бирали да будемо брокери. За здравствени систем Црне Горе ово значи уништавање примарне здравствене заштите у наредих три до пет година, закључује др Станишић.

Погледајте комплетну емисију „Новско поподне“ колегинице Данијеле Ђоновић са др Маријом Станишић.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here