Литургијом у манастиру Савина обиљежена слава оснивача града Пренос моштију светог архиђакона Стефана

У присуству бројних вјерника, челника Општине и других представника јавног живота града, обављена је литургија и уприличено сијечење славског колача, поводом славе оснивача Херцег Новог – Преноса моштију светог архиђакона Стефана.

Свету литургију служили су архијерејски намјесник за Херцег Нови Обрен Јовановић и игуман манастира Савина Макарије, уз саслужење бројног свештенства Митроплије црногорско приморске, као и секретара Епархије аустријско-швајцарске СПЦ Филипа Милуновића.   

Игуман Макарије је подсјетио на ријечи и визију блаженопочившег митрополита Амфилохија:

– Сјећам се када смо први пут овдје славили, када је одлучено да буде слава оснивача града.   Када би направили  поређење испуниле су се ријечи митрополита Амфилохија, да овај град тек треба да напредује, да има перспективу. Испуњавају се пророчке ријечи, визија духовна, у очекивању патријарха.  Молитвама светог архиђакона Стефана , када је почео да слави  овај град све више напредује, обратио се игуман Макарије.

Свештеник Никола Пејовић, главни уредник Радио Светигоре обратио се ријечима да ова јеванђелска прича и овај празник, којег славимо и светитељ око којег смо се сабрали, свједоче да је суд божији онај који ће дати мјеру свакоме човјеку:

Свештеник Никола Пејовић

– И зато како је говорио наш свети патријарх Павле, ако страдамо због својих сагрешења, онда ће тај суд бити суд злочинаца и тако ће их судити, а ако страдамо по правди Божијој онда ће тај суд бити суд за живот вјечни и непролазни. Зато Христос доноси нешто ново, да нас припреми за Царство небеско…Порука данашњег празника да је Христос донио ново да љубимо непријатеље своје. То је нашто нас Господ призива и да прво научимо. То је Господ говорио својим ученицима показујући да је темељ свега постојећег  Љубав. И то је исто посвједочио и архиђакон Стефан, и њега су каменовали…

Архиђакон Стефан, чије је срце било отворено за Бога, отворила су му се небеса и видио је сина човјечијег и сина божијег, који сједи са десне стране Бога и Оца. И тако каменован, вријеђен и понижен он је говорио – опрости им Боже и не узми им ово што чине за гријех. Само ако отворимо срце за Бога и за ближњега тада ће се отворити и небеса…Нико тако љепше није говорио о љубави према непријатељима као свети Николај Српски, који је тако дивно говорио о Боки… Ако немамо љубави ништа смо. Ништа нам не користи, ни пост ни молитва, ако нема истинске и праве љубави, љубави за ближњега…

И зато овај град, увијек тако дивно свједочи ту љубав, и светиње које су у њему и сви ми, који овдје боравимо и надахњујемо се у њему, и овом богомданим предјелом и дивним крајем и светињама у којима се духовно укрепљујемо и хранимо, као са извора живе воде, захватамо ту истинску воду љубави, која је сам Христос, од које се не жедни, да се увијек срећемо у љубави, нека је срећан ова празник у граду под заштитом и покровитељством Св. Архиђакона Стефана, поручио је свештеник Пејовић.    

Патријарх Порфирије јуче у манастиру Савина

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина.

Светом Литургијом началствовао је игуман манастира Савина јеромонах Макарије уз саслужење свештенства Митрополије црногорско-приморске.

– Трпљење и лако подношење увреде јесте дар Духа светог. То је истински живот у Духу светом. Ми морамо да примамо благодат, и то је први степен…Смиреномудровање је вјежба. Почиње пост Богородичин…Нека нас Пресвета Богородица, крепи на том путу, да нас учи смирењу Божијем, а онда ћемо бити у заједници са Богом,  имаћемо све људе на овом свијету, поручио је између осталог, игуман Маркарије.    

Патријарх Порфирије молитвено присуствовао литургији

Поред многобројног вјерног народа, светој Литургији присуствовао је и др Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу са црквама и вjерским заједницама.

Након светог евхаристијског сабрања Његова Светост је обишао манастирску ризницу.

1 COMMENT

  1. “ – Сјећам се када смо први пут овдје славили, када је одлучено да буде слава оснивача града. “ -Да, да … али не спомиње се никад Ко је дао предлог да баш овај дан буде Слава града и Ко је то спровео у дјело, и Када …?? Типично је за нас „кићење туђим перјем“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here