Лепетић: Одлука Уставног суда ће највише погодити обичне грађане

Уставни суд је објавио одлуку о укидању  члана 17 став један Закона о пензијском и инвалидском осигирању, чиме се онемогућава одлазак у старосну пензију мушкарцима са 66 година и женама са 64 године уз минимум 15 година стажа осигурања. Одлука, за коју је гласало четворо од шест судија Уставног суда,  би требало да буде објављена у Службеном листу Црне Горе, а имаће далекосежне посљедице.

Након промјене власти 2020. године почели су да се примјењују прописи да судијска функција која је уставна категорија престаје стицањем услова за пензионисање, објаснио је адвокат Стеван Лепетић.

-Те судије то нису хтјеле да прихвате и покретале су поступке   пред Управним судом ЦГ  а судије које су судиле те поступке и коначно усвојиле те тужбене захтјеве су пред Уставним судом  паралелно покренуле поступак којим су тражиле оцјену уставности и законитости те одредбе која је сада укинута из члана 17 став 1 Закона о ПИО, казао је Лепетић.

По његовом мишљењу у овим поступцима постоји аномалија јер се за управне спорове које су покренуле поједине судије није  чекало мишљење Уставног суда.

-Када су то судије урадиле оне нису могле да пресуде у предметима у којима су судиле, нпр, Светлани Вујановић, тај предмет је иницирао поступак пред Уставним судом, већ је та судија која је то покренула била дужна да одреди застој у том Управном спору до коначне одлуке Уставног суда, у односу на коју она тек може донијети одлуку. Она то није урадила. И Врховни суд ЦГ, вијеће судија Врховног суда које је поступало у том управном судском спору је пренебрегло ту чињеницу, рекао је Лепетић.

Одлука Уставног суда ће, сматра адвокат Лепетић, највише погодити обичне грађане.

-Ове иницијативе су покренуле судије, прво Управног суда, томе су се придруживали чак конференција судија, пензионисане и судије  Врховног суда, чак и оне судије које дан данас суде у Управном суду. Ти људи, који су преокупирани сами собом и својим судијским функцијама, они су заборавили да у Црној Гори 99% људи нису судије и да их донекле није ни брига кад ће судије отићи у пензију. Ово ће да погоди обичне људе, тврди Лепетић.

Објашњава да је позитивна дискриминација присутна у многим  законским рјешењима других држава.

-Жене треба да буду заштићеније, није то производ од јуче, то је вишевјековна тековина борбе, развоја, еманципације. Није случајно било такво рјешење, такво рјешење се налази у многим законодавствима савремених, модерних европских држава, на које такође указују судије Тешић и Арменко који су издвојили мишљење а који су у 40 –им годинама живота за разлику од осталих судија који су за ово гласали а који су у 60-им, навео је адвокат Лепетић.

Подсјећамо, Уставни суд је одредио  да Влада у року од мјесец достави Скупштини Црне Горе предлог закона којим ће право на старосну пензију осигураника уредити у складу са Уставом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here