Лазаревић: Оптимистичан сам по питању актуелног рјешења за Болницу у Мељинама

Ново рјешење за болницу Мељине које је Влада усвојила на сједници 8. децембра представља добар потез и пут ка изналажењу коначног рјешења по питању статуса болнице, оцјенио је адвокат Зоран Лазаревић у Новском јутру РТХН. Казао је да је заиста оптимистичан јер су Влада, министарства и сви остали учесници процеса, одговорно и свеобухватно пришли ријешавању проблема Болнице.

Када се узму у обзир потези у процесном и материјалном смислу ријечи, које су предузели Влада, поједина министарства, органи државне управе, има мјеста оптимизму и видљив је заједнички напор да се проблем ријеши.

– Лично сам оптимиста иако видим правни галиматијас из којег се није лако правно извући, али чини ми се да се предузимају прави кораци како би дошло до коначног рјешења.

У документу је прецизирано, кроз лист непокретности, да се ради о имовини болнице која је имала привремену мјеру забране коришћења од 2019. године, а која ће сада прећи у руке Управе за катастар и државну имовину, по закључку Владе од 8. децембра а на основу рјешења Вишег суда.

– Правни основ налази се у члану 52 Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном дјелатношћу гдје је наведено да се последице не односе на евентуално постојање забране коришћења и управљања имовином, као што је случај са Болницом. Тумачењем те одлуке дошли смо до закључка да је могуће да се управљање и коришћење имовине преда на управу држави, казао је Лазаревић.

Лазаревић појашњава да проблем треба сагледати са више аспеката – финансијског и правног у склопу којег се постављају два питања ко ће управљати имовином и конкретно који државни орган.

– Привремено рјешење за болницу обухвата одговоре на сва три ова сегмента. Имамо јасан одговор директора ФЗО Вука Кадића који је казао да ће од 1. јануара болница Мељине у финансијском смислу бити покривена средствима Фонда. То је веома важна ствар јер је држава показала колико је свјесна јавног интереса да опстане Болница Мељине. Јасно је да ће ниво услуге у Болници бити повећан и проширен, али и да ће запослени морати да имају услове рада као и други у систему јавног здравства. Вишеструко су се потрудили Влада, Заштитник имовинско правних интереса, СДТ да кроз одредбе Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном дјелатношћу пронађу правни основ да држава Црна Гора управља имовином Болнице. У потпуности подржавам ове ставове. Следеће питање је који ће тачно орган да управља имовином јер то што је имовина државна не значи да је неважно ко ће њом управљати. Једини орган је Министарство здравља и они морају да позиционирају болницу у оквиру сопствене организације и то је проблем који они морају да ријеше до Нове године. Дакле, двије од три ставке су дефинисане, а трећа је у неку руку лакша па је за очекивати да буде завршена. При том, већ се калкулише о трошковима за наредну годину, тако да је реално да прича буде заокружена и правно и финансијски у наредним данима, казао је Лазаревић.

Истиче да је Влада схватила поруку грађана на протестима и преузела одговорност и са свих аспеката одговорно пришла рјешењу проблема.

– Схватили су да је то питање живота у овом граду, суштинско, животно питање за грађане Херцег Новог и све оне који долазе у овај град.

Закључује да коначног рјешења за болницу не може бити док трају судски процеси, али ни они не могу да трају годинама, каже Лазаревић, јер ће неко морати да процјени шта се може очекивати од процеса и да преузме одговорност за то.

– Какав став буде према том процесу, тада ће се размишљати о дугорочном рјешењу. Све то има и финансијску страну која није везана само за наредну годину него и дуже, потребно је процијенити шта значи улагање у болницу, обезбјеђивање.. У оваквој ситуацији ми ћемо практично имати болницу која је у систему јавног здравства, али то треба остварити и на дуже стазе што опет зависи од судских поступака.

Подсјећамо, по налогу Вишег суда стечајни управник ће предати имовину болнице на управљање Управи за катастар и државну имовину кој ће је потом предати Министарству здравља.

Министарство финансија надлежно је да обезбиједи средства у буџету, а потом закључује уговор са Фондом за здравствено осигурање и тек тада ће бити познато о коликим средствима је ријеч и које услуге ће обезбједити у болници.

1 COMMENT

  1. Kako cemo placati za pricinjenu stetu a odgovorni se nikada nece pronaci! Nacionalizacija privatne imovine stecene u skladu sa tadasnjim zakonima CG, a pregovara se o clanstvu u EU? Odgovoran nije niko! Niko kada je prodata, niko kada je poslata u stecaj a nece ni sada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here