ЛАУШЕВИЋ: СТРИКТНО ПОШТОВАЊЕ МЈЕРА ИЛИ КОМПЛЕТНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ

Епидемиолог Института за јавно здравље (ИЈЗ) Драган Лаушевић казао је да су стриктно поштовање здравствених мјера или комплетно закључавање државе два начина рјешавања сложене епидемиолошке ситуације у Црној Гори.

Лаушевић је у Јутарњем програму ТВЦГ рекао да се, у циљу припреме предстојеће туристичке сезоне, мора посегнути за једном од ове двије алтернативе.

„Мени се чини да је ближа ова алтернатива комплетно закључавање на одређено вријеме, али оно не може више да да ефекте као у некој ранијој фази, а то значи двије три недјеље. Да бисмо досегли оне вријеме које ће нас учинити конкурентним на тржишту то мора бити много драстичније“, рекао је Лаушевић.

Упозорава да су цифре неумитне што се тиче оболијевања и умирања. Забрињава и то што почињемо да будемо равнодушни. Три су, каже, могућности.

„Једна је да се помиримо и да ово иде својим током. Друга је да се све ове мјере које су на снази примјењују како треба, а трећа је оно што се дешава у Чешкој, а то је комплетно затварање државе“, рекао је Лаушевић.

Држава је, рекао је, суочена са двије ситуације. Једна је пораст броја обољелих и умрлих. Друга је, ако дође до затварања, потпуни економски слом.

„Треба направити одговарајући баланс. Најбоље би било кад би био санкционисан свако ко крши постојеће мјере“, рекао је Лаушевић.

Казао је да више немамо времена ако желимо да се припремимо за љетњу туристичку сезону.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here