Купалишта ће бити спремна за сезону 1. маја

Црногорска купалишта биће спремна за туристичку сезону 1. маја и тражи се законски утемељен начин да уговори са актуелним закупцима буду продужени, саопштено је из Привредне коморе Црне Горе.

Планирани тендер за давање купалишта у закуп биће одгођен за трећи квартал, саопштили су представници ресорних министарстава на сједници Одбора удружења туризма и угоститељства Привредне коморе Црне Горе која је одржана 15. марта на тему припреме предстојеће љетње сезоне.

Овим су уважени захтјеви туристичке привреде која је преко Привредне коморе поручила да кашњење у припреми тендера за давање купалишта у закуп може угрозити одвијање предстојеће туристичке сезоне, због неприпремљености плажа које су препознати бренд Црне Горе, па да стога треба размотрити могућности ревидирања уговора са актуелним закупцима који су уложили значајна средства у њихово уређење у складу са највишим стандардима и инфраструктурно опремање.

Државна секретарка у Министарству просторног планиранја, урбанизма и државне имовин, Мајда Аџовић потврдила је да је опредјељење Владе је да купалишта 1. маја буду спремна за сезону.

– Министарство ће приступити ревидирању уговора уз нови цјеновник до краја купалишне сезоне. Такође, нова бодовна политика и систем планирања купалишта биће примијењени на првом сљедећем тендеру, чија припрема ће започети у трећем кварталу, а који ће бити спроведен на вријеме, за разлику од досадашње праксе  – казала је она.

У овом ресору, како је информисала, приступили су изради Програма привремених објеката у зони морског добра, у складу са Законом о планирању простора и изградњи објеката, а који ће бити усвојен до краја марта 2024. године.

– Са обзиром на долазећу љетњу туристичку сезону и важност адекватног планирања, Министарство се фокусирало искључиво на постављање нових купалишта, док ће постојећа остати непромијењена. Ова одлука донесена је са циљем осигурања правовременог почетка туристичке сезоне, уз поштовање законских прописа – казала је Аџовић.

Идеја Јавног предузећа за управљање морским добром да купалишта буду дата у закуп под правичнијим и транспарентнијим условима биће спроведена фазно.

– Уважавамо аргументе које је изнијела Привредна комора, која заступа привреднике који закупљују плаже, те ћемо покренути широки дијалог који ће ићи у правцу продужења досадашњег рока закупа плажа, односно измјене легислативе у наведеном правцу – казала је Аџовић.

Наглашава да ће се ова успјешна сарадња ресорних министарства, ЈПМД и Коморе наставити и у наредном периоду кроз стриктну контролу поштовања свих уговорних обавеза закупаца плажа, а нарочито издавања фискалних рачуна, а све на корист грађана Црне Горе.

Одбор је размотрио и тему авио доступности Црне Горе и информацију о пословању у туризму током 2023. године.

Сједницу је водио замјеник предсједника Одбора Лука Булатовић, уз подршку секретарке Сање Марковић, а у раду су поред чланова учествовали, потредсједник Привредне коморе Драган Кујовић, државна секретарка у Министарству просторног планирања, урбанизма и државне имовине Мајда Аџовић, државни секретар у Министарству туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера Вук Жижић, директорица Националне туристичке организације др Ана Трипковић Марковић, представници Министарства саобраћаја и поморства, Аеродрома Црне Горе, То Монтенегра, Националних паркова Црне Горе, Управе за инспекцијске послове и локалних туристичких организација.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here