КУД Косовски божур чувари традиције и етно музике

Игре из Криве реке, Пчиње, Црне траве, Врањског поља само су дио репертоара којим се новској публици на тргу Белависта представио КУД Косовски Божур из Косовске Митровице, на вечери фолклора и етно музике.

Ово културно умјетничко друштво није први пут у Херцег Новом, а кореографкиња Тијана Николић не крије одушевљење гостопримством.

Кореографкиња Тијана Николић

– Косовки божури овдје је увијек лијепо дочекан. Новљани су људи великог срца. Предивно се осјећамо овдје – истиче она.

КУД Косовски Божур из Косовске Митровице, основано је 1908. године, у Косовској Митровици и броји више од 250 чланова. Чувају и његују традицију са простора Косова и Метохије.

Упркос свим невољама, одолијевају, опстају и раде у Косовској Митровици. Наступали су широм Србије, Црне Горе, Европе.

– Наше културно умјетничко друштво мијењало је име током година, на крају смо задржали то „Косовски божури“. Постојимо преко 100 година и имамо јако дугу традицију – наводи Николић.

Народне игре  су важна карактеристика  појединих народа. Сваки народ у својим играма има особености које је посебно обележавају, поручио је протојереј Никола Тодоровић.

Протојереј Никола Тодоровић

– Трудимо се да сачувамо традицију и све оно што је значајно у овоме граду, нашој култури и народу. Користим прилику да најавим долазак српског патријарха, његове светости господина  Порфирија, 14. Августа, који ће такође благословити народ на овом истом тргу – најавио је он.  

На вечери фолклоре наступила је школа рецитовања са пјевачком групом “Преподобна Касија Константинопољска” из Херцег Новог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here