Кућа нобеловца Ива Андрића уврштeна у програм екскурзија

Са почетком предсезонског периода интизивиране су посјете Кући нобеловца Ива Андрића. Најзаинтересованији су гости из региона, а порастао је и број групних посјета, односно екскурзија.

Према ријечима Тихомира Коњевића из Куће Ива Андрића, највише посјета остварили су људи из БиХ, Хрватске, Србије и Словеније, али и они који су у транзиту или у кратким посјетама Херцег Новом.

Тихомир Коњевић, Кућа нобеловца Ива Андрића

– Прошле године смо забиљежили око 6000 посјета, што је јако значајно у години короне, Кућу је обишло пуно људи. Ове године смо почели са екскурзијама, напокон, а то смо и чекали. Управо је била екскурзија ђака ОШ „Његош“ са Цетиња. Током викенда имали смо посјету двије групе ђака 9. разреда из Бијелог Поља. Имали смо чак и предшколску групу, који су се јавили другарима из Словеније управо из Куће Ива Андрића – прича он.

Сарадња је остварена са СМШ „Иван Горан Ковачић“ и Факултетом за менаџмент, па у Кући, уз свакодневне обиласке, ове сезоне очекују добру посјећеност, која је већ остварена током минулих празника.

Евиденција о броју посјета води се на мјесечном нивоу, па Коњевић није могао да прецизира остварени биланс у минулом периоду, али истиче да добру посјету очекују и током празника Дана независности.

– Очекујемо већу посјећеност него прошле сезоне, поготово сада кад користимо и амфитеатар за књижевне вечери, концерте класичне музике, можда неке изложбе слика, које планирамо током сезоне. Очекујемо да ЈУК Херцег фест, као кровна институција културе, организује дешавања овдје везана за Филмски фестивал, Сајам књига, Гитар арт или било који други фестивал, којих има стварно пуно у Херцег Новом – истиче он.

Коњевић, који посјетиоце упознаје са животом нобеловца запажа да интересовање најмлађих за књижевност није опало.

– Изненађени смо били прошле године, када смо организовали књижевно вече са литерарном секцијом, на коју је дошло доста дјечака и дјевојчица са пјесмама и причама. Дјецу и даље занима та литерарна секција и креативно стварање, а треба рећи и да је Андрић најблићи том школском узрасту, они га сада читају, каснији разреди основне и средња школа, тако да имају неко знање, али и питају, посебно за неке ствари везане за Херцег Нови – казао је Коњевић.

Ђаци у Кући Ива Аандрића имају прилике да чују разне андегдоте из живота Ива Андрића, које неки стари Новљани памте и препричавају.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here