КРИВОКАПИЋ: РЕФОРМА СИСТЕМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Данас обиљежавамо Међународни дан социјалне правде, који су установиле Уједињене нације у циљу промоције социјалне правде, што укључује напоре за рјешавање питања попут сиромаштва, искључености, родне равноправности, незапослености, људских права и социјалне заштите. Тим поводом грађанима Црне Горе се обратио премијер Здравко Кривокапић.

-Влада Црне Горе је већ више пута до сада истакла да ће ова година бити година правде, јер смо на правду сви дуго чекали. Посебно смо издвојили социјалну правду, јер је социјални статус великог броја наших грађана неприхватљив. Пошто смо Влада од ријечи и дјела, подсјетио бих шта смо до сада урадили на овом плану:на сједници 28. јануара усвојили смо пакет мјера подршке привреди и грађанима за први квартал ове године, чија је вриједност процијењена на 163 милиона еура. Овим пакетом предвиђена је подршка рањивим категоријама становништва кроз додјељивање једнократне новчане помоћи, наведено је у саопштењу премијера Кривокапића.

Како даље каже, Влада је предложила увођење дјечјег додатка за сву дјецу до навршених шест година а предложено рјешење обухвата око 46 хиљада дјеце и годишње ће државу коштати око 16,6 милиона еура.

-Предложили смо повећање минималне зараде са садашњих 222 еура на 250 еура и тај предлог биће реализован почетком трећег квартала. Одржан је велики број састанака са представницима организација цивилног друштва које се баве хуманитарним радом, како би се створила јасна слика о реалном стању на терену, имајући у виду да су ти подаци кључни за пружање социјалних услуга. Влада је чврсто опредијељена да у процесу доношења одлука размијени мишљења и да сарађује са свим актерима и свим секторима – инклузивност и транспарентност су на дјелу, саопштио је премијер.

У сарадњи са УНИЦЕФ-ом Влада спроводи темељну анализу на основу које ће приступити реформи цјелокупног система социјалне заштите. Циљ је да социјална заштита буде усмјерена ка онима којима је заиста потребна, што до сада није био случај.

-Предложили смо обезбјеђивање бесплатних уџбеника за основце, а у плану је и увођење пореских олакшица за опрему за бебе. План је да у периоду од три године имамо одрживо рјешење за подршку и помоћ породицама, као и читав пакет социјалних сервиса, усмјерен на подстицање едукације и квалитетније исхране. У оквиру Министарства финансија и социјалног старања биће основана Дирекција за социјалну правду, која ће бити надлежна за праведну и закониту расподјелу помоћи најугроженијим грађанима. Влада средства из буџетске резерве неће користити за личне и партијске интересе, нити за куповину скупоцјених аутомобила, већ ће подршка државе стићи до оних којима је најпотребнија, наведено је у саопштењу.

Влада је јуче усвојила предлог за давање сагласности за покретање поступка продаје два возила Мерцедес – Мајбах, која су у државном власништву. Средства од продаје биће искориштена за помоћ најугроженијим грађанима и унапређење социјалне правде у држави.

-Јавност Црне Горе зна да је један од најважнијих послова на којима тренутно радимо, доношење буџета за текућу годину, с нагласком на његову социјалну компоненту. То није био случај са предлогом буџета који смо наслиједили од претходне Владе, па га, између осталог, и због тога нијесмо хтјели преузети. Надам се да ће владин примјер слиједити и наши предузетници, како би заједничким напорима изградили државу социјалне правде, закључено је у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here