КРИВОКАПИЋ: ИЗБОРИЋЕМО СЕ ЗА ЦРНУ ГОРУ БЕЗ НАСИЉА

Најсвјежији примјери насиља над женама у Црној Гори, окончани најтежим посљедицама по жртве, породице и државу, указују да је ланац одговорности дугачак и непрекинут, истакао је предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

„Од карике која се односи на превентивно дјеловање, до оне која се односи на судску и извршну власт – очигледно је да су свеукупни механизми елиминације и заштите од насиља заказали. 

Међународни дан борбе против насиља над женама прилика је да се преиспитамо и одлучније и отвореније искажемо однос према вербалном, психичком или физичком насиљу и посљедицама које, некада непоправљиво, остављају за собом. Досљедно поштовање принципа родне равноправности, еманципација жена и њихова инклузија на свим нивоима и у  свим друштвеним сегментима, захтијева додатни напор који су дужни да уложе законодавна, правосудне, извршне, управљачке, социјалне и образовне институције.

Тренутак је да на сваки, и вербални заметак насиља и дискриминације, над било којом женом, реагујемо цивилизовано и врло одлучно, савјесно користећи до краја, све механизме правне државе. Доказујући да нисмо друштво недодирљивих и некажњивих, борећи се за праведнију, богатију и просперитетнију, државу социјалне једнакости, изборићемо се и за Црну Гору без насиља. Додатно просвјетно ангажовање, брижнија социјална заштита, правни лијекови и њихова правовремена и досљедна примјена, сигуран сам, оздравиће сасвим наше друштво, па и женама и дјеци, и свим грађанима, без обзира на пол, узраст, вјеру, нацију или идеолошко усмјерење, у потпуности пружити сигурност, углед и достојанство“, наводи се у саопштењу премијера Кривокапића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here