Которани славе Дан Општине

Фото: Дан Општине Котор -CG News

Дан општине Котор 21. новембар данас је традиционално прослављен низом свечаности, дефилеом Градске музике улицама Котора, церемонијом полагања вијенаца на споменик Палим борцима, свечаним рапортом и предајом заставе од стране предсједника Општине Котор Владимира Јокића.

Котор данас слави три феште, Дан ослобођења у Другом свјетском рату, Аранђелов дан и Госпу од здравља. Тачно у  подне на главном градском тргу Бокељска морнарица је одиграла  коло у које су на крају, по обичају, ушли и челници града.

На свечаној сједници СО Котор, први човјек града Владимир Јокић казао је да је у протеклих  12 мјесеци започето више значајних пројеката, који ће када буду доведени до краја у многоме промијенити слику Котора.

-Постављен је камен темељац за жичару Дуб-Кук, радови су у току и данас могу са сигурношћу да кажем да ће жичара бити отворена наредног љета. Прије пар дана је потписан извођачки уговор за инфраструктуру у оквиру пројекта Бигова Беј. Први пут у историји градски водовод ће бити доведен на простор доњег Грбља. Радови почињу 28. новембра, а рок завршетка је 13 мјесеци. Паралелно са изградњом главног цјевовода радићемо и прикључке за села која гравитирају тој линији, како би у току 2023. и 2024. године сва домаћинства на том простору била повезана на градски водовод. У завршној фази је и израда главног пројекта за изградњу другог крака водовода за доњи Грбаљ, а почетак радова и на том дијелу очекујемо за наредну годину, рекао је Јокић.

Он је нагласио да је настављена изградња и реконструкција пута кроз горњи Грбаљ са свим потребним пратећим инфраструктурним објектима те да су изграђени и обновљени спортски терени и дјечија игралишта у Кавчу и на Прчању , а прошле недеље су расписани и тендери за избор извођача за реконструкцију стадиона малих спортова на Бенову, као и код мале школе у Шкаљарима.

Утврђена је перашка тврђава којој је пријетило рушење, настављени су радови на палати Висковића. Граде се нови хотели, па је након деценија чекања на простору Урца започета изградња хотела Мериот, на Марковом рту имамо Хajат, док се реконструише и хотел Теута.

Завршетком ових пројеката, истиче Јокић, туристичка понуда Котора ће бити богатија, а Град ће коначно добити алтернативу излетничком туризму, чиме ће се створити предуслови да се заиста управља дестинацијом, у пуном смислу те ријечи.

Јокић је подсјетио и на чињеницу да је за  период од 2010. gодине до данас, буџетима града било укупно предвиђено безмало 90 милиона еура. Од тог износа, реализовано, како каже, свега 41,9 милиона, за 12 година.

-За 12 година пропустили смо да реализујемо и у стварност претворимо готово 47 милиона еура. Ако овај износ претворимо у реалне, опипљиве ствари, лако ћемо доћи до рачунице да смо пропустили прилику да 2023. gодине свака кућа у Граду има воду, струју, пут, оптику, да све болнице, школе, вртићи буду у потпуности реконструисани или да изградимо двије жичаре Дуб – Кук или много других пројеката да буде реализовано. Пропустили smo to јер смо сви заједно били дио беспрекидног круга у којем смо се вртјели између наслијеђених пракси и начина, политичких препуцавања и интереса, угађања интересима који се често нису слагали са интересима града. Говорим ми, јер не желим ни себе да изузмем од одговорности, мада то што смо сви одговорни, не значи да смо одговорни у подједнакој мјери. Данас ћу са вама подијелити намјеру, претенциозно би било рећи визију, како да овај круг и ово коло ипак прекинемо, и да се запутимо тамо гдје треба да пожуримо, у будућност, поручио је Јокић.

Он је истакао потребу за промјенама и хитно дјеловање јер уколико се то не деси да је сигуран да ће се будућност десити не само мимо нас већ и против нас.

Маја Мршуља предсједница СО Котор истакла је да је град препознат по многим локалним, регионалним и међународним пројектима јер је овај простор извор идеја које ће кроз већ започете пројекте и оне који се планирају реализовати учинити живот у њему лагоднијим а многобројним гостима омогућити непоновљиво искуство географски малог али ипак великог града.

Предсједник Општине Владимир Јокић уручио је и традиционалну награду “21. Новембар” која је ове године додијељена ФК “Бокељ”,  Ватерполо и пливачком клубу “Приморац”, аутомобилисти Василију Јакшићу и Општинској јавној установи “Музеји” Котор.

Извор: CG News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here