КОСТИЋ: ВЛАДА ОЗБИЉНО ДА РАЗМИСЛИ О ЗАУСТАВЉАЊУ РАСТА ЦИЈЕНА ГОРИВА

108

Раст цијена горива утиче на стандард грађана, због чега Влада Црне Горе мора да нађе начин да то заустави, сматра економски аналитичар Василије Костић.

Он је за Медиабиро објаснио да цијена горива има мали коефицијент еластичности.

– Цијена горива не утиче много на његову потрошњу, али то значи да ће грађани из својих скромних прихода, ту потрошњу финансирати из нечега другог. Одрицаће се одјеће, обуће, хране… то је такозвани преарспоред у потрошњи личних доходака, односно зарада грађана – наводи Костић.

Према његовим ријечима, Влада треба озбиљно размислити о томе како да заустави раст цијена енергената, односно малопродајних цијена горива.

– Зна се да Влада не може утицати на свјетску цијену нафте, али се може у цијени калкулације калкулисати малопродајна цијена енергената, јер је висок проценат учешћа државних захватања у облику акциза – казао је Косић.

Он је истакао да је акцизно захватање изузетно као и да је то један од од значајних елемента за пуњење буџета.

– Колики је капацитет једне такве мјере зависи од буџетских прихода и расхода, јер уколико се држава одрекне тих акцизних прихода на потрошњу горива онда ће трпјети буџет и онда је потребно да се некако надоканде ти изгубљени приходи по овом основу – појаснио је Костић.

Према његовим ријечима, ограничена цијена испод њене тржишне неминовно рађа економију оскудице и раст сиве економије. Тиме да су ограничени капацитети дјеловања на цијену енергената, али промјеном акцизне политике има највише могућности да се ограниче цијене, сматра Костић.

Коментаришући иницијативу Социјалдемократске партије (СДП) у којој траже од Скупштине да закаже сједницу на којој би једина тачка дневног реда био предлог закона о смањену акциза на гориво, Костић каже да је то оправдано са аспекта потребе.

– Да ли је она могућа и да ли ће бити реализована то зависи од односа буџетских прихода и расхода. Не вјерујем да би било која Влада оклијевала да спријечи раст цијена горива ако би за то имала могућности –  истиче Костић.

У сваком случају, како оцјењује, ситуација по питању раста цијена горива није добра не само за Црну Гору, већ за читав свијет.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here