Костић: Нереално очекивати стабилизацију цијена горива до краја године

И док грађани очекују да црногорски парламент доносе одлуку о смањену акциза чиме би се цијене горива смањиле и до 30 центи по литру, по оцјени економског аналитичара Василија Костића, неосноване су прогнозе да ће се до краја године стабилизовати ситуација.

Константно повећање цијена горива изазвано је постпандемијском ослабљеном економијом и ратом у Украјини. У циљу економског опоравка поједине државе су уложиле велика новчана средства у буџете, што је изазвало високу стопу инфлације, сматра Костић.

– У моменту када инфлација добије инфлациону спиралу, цијена горива, будући да је на инпуту производа и услуга, претвара се у генератор општег раста цијена. Осим тога се фромирају инфлациона очекивања која су утемељена на будућим очекивањима, и онда то додатно тјетра предузећа да укалкулишу очекивани раст цијена у постојеће производње, објашњава Костић.

Неосноване су прогнозе да ће се до краја године стабилизовати ситуација, те је, каже Костић, тешко дати било какву процјену у погледу даљих цијена нафтних деривата.

-Ни у ком случају, ни на који начин, не можемо да утичемо на формирање цијена горива. Можемо само да утичемо да тај негативни ефекат који се ствара преливањем раста цијена на свјетским тржиштима у Црну Гору, уколико је могуће, ублажимо растерећењима малопродајне цијене горива у облику акциза или трговачких маржи и то је оно чиме можемо да ублажимо и успоримо тај раст, рекао је Костић.

Упитно је, сматра Костић, да ли држава има фискални капацитет да се одрекне ове врсте прихода, а да притом не подигне порезе на неким другим елементима потрошње. О предлогу за смањење акциза на гориво, чиме би се смањила његова цијена, треба да се изјасни црногорски парламент.

Извор: Медиа биро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here