Костић: Лимитиране цијене производа штетне за економију

Василије Костић, економски аналитичар

Акција ограничавања маржи 500 артикала под називом „Лимитирана цијена”, коју је због инфлације покренула Влада Црне Горе заправо је штетна за економију, сматра економски аналитичар и предсједник Црногорског удружења послодаваца, др Василије Костић.

Иако из Владе наводе да је инфлација у Црној Гори 100 одсто увозног карактера, због чега су донијели одлуку о ограничавању марже, Костић истиче да је та мјера штетна за економију, а на дуги рок и за грађане, јер доводи до слабљења профитабилности предузећа.

– Ако ограничавате трговачке марже значи да сте ограничили онај дио који трговци зарачунају и тиме њих имплицитно оптужили за неумјерени раст цијена, притом заборављајући да у калкулацији малопродајних цијена прије свега долази набавна цијена производа, транспортни трошкови, зависни трошкови, па се на тако формирану основу примјењује трговачка маржа – наводи он.

Из тих разлога наводи да ова акција не гарантује да се цијене набавних производа и транспортних услуга неће повећати на што црногорски трговци не могу да утичу.

– Уколико слаби профитабилност предузећа, слаби укупни потенцијал привреде. Ако је лошији развој привреде биће мање радних мјеста, а са мање радних мјеста имате мању тражњу за производима и услугама, а снижавају се и плате. Доношење ове мјере је захтијевало цјеловитију економску анализу. Мјера је донесена без озбиљног сагледавања њених макроекономских и мултипликативних негативних посљедица – сматра Костић.

Директна последица ограничавања цијена је несташица, која, како наводи Костић, генерише сиву економију.

– Бојим се да увијек посматрамо ствари золовано, фрагментирано и ван контекста, што је потпуно погрешан приступ када је ријеч о економском систему. То је холистички систем, што значи да је међузависан и условљен свим елеметнима који га чине. По принципу спојених судова, ако направите промјену у једном елементу, она ће се одразити на читав систем и на друге елемете – објашњава Костић.

Подсјећамо, у Црној Гори је у току акција смањења маржи на производе од посебног значаја за живот и здравље људи, па се током трајања акције од 26. марта  до 31. маја у великим маркетима може пронаћи више од 500 артикала са црвеном ознаком “лимитирана цијена”.

1 COMMENT

  1. Svijet pozna maržu koja je od 20 do 30 posto a ne kao kod nas od50 do 70 % !!!! Ne treba nista ograničavati od strane države da se nadriekonomisti ne javljaju ,već ko pređe 30% marže da mu se porez na zaradu podigne 100-150 % i niko više neće filozofirati!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here