Конференција „Најновији изазови у очувању академског интегритета“ у хотeлу Лазуре

Конференција „Најновији изазови у очувању академског интегритета“, у оквиру заједничке акције Европске Уније и Савјета Европе „Квалитетно образовање за све“, уприличена је у хотелу Лазуре.

Усвајањем закона академског интегритета у марту 2019. и институционално оснивањем етичког комитета и стратегија развоја високог образовања 2022. -2026. која је у финалној фази припреме наглашава важност примјене начела академског интегритета, поручено је на конференцији у хотелу Лазуре. Нацрт стратегије развоја високог образовања 2022. -2026. која је у финалној фази припреме наглашава важност примјене начела академског интегритета, казала је директорица Директората за терцијарно образовање у Министарству просвјете Црне Горе Неда Ојданић.

-У стратегији се наводи да потпуна примјена потребних мјера за заштиту од нарушавања академског интегритета треба да буде стално у фокусу академске заједнице. Национална политика осигурања адамеског интегритета не подразумјева само да се прати појава и природно очување академског недужног понашања и да се предузимају мјере за санкционисање таквог понашања већ да се мора радити на рјешавању темељних узрока таквог понашања, казала је Ојданић.

Корупција у високом образовању није проблем само у Црној Гори, казала је шефица програмске канцеларије Савјета Европе у Подгорици Евгениа Гиакоумопоулоу.

-То је проблем у цијелом свијету и протеклих неколико година медији посвећују доста пажње феномену плагијаторизма, али јасно је да не почиње са овим великим случајевима који привлаче пажњу медија. Заправо, почиње са малим стварима, које се свакодневно догађају, као што је преписивање домаћег задатка, есеја или игнорисање правила и стандарда, казала је Гиакоумопоулоу.

Савјет Европе је прије седам година почео пројекат борбе против корупције у високом образовању, казала је програмска менаџерка у Одсјеку за образовање Савјета Европе Весна Атанасова.

-У савјету европе смо јако поносни јер је пројекат у Црној Гори постигао највеће успјехе, јер прије седам година нисмо могли замислити да ћемо имати нови закон о академском интегритету. Посвећеност политичара и ентузијазам свих учесника и партнера који су овдје присутни, довела је до овог новог закона. Сада настављамо да радимо на примјени закона. Успостављање националног етичког комитета још једно је велико достигнуће и примјер добре праксе

Дводневна конференција на тему изазова као што је плагијат, као и добрих пракси у очувању академског интегритета окупила је око 60 учесника и завршава 8. јула.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here