Колектор у Земунској улици у Немилој до сезоне

У току је изградња канализационог колектора у Земунској улици у Мељинама, због чега је измијењен режим саобраћаја, дуж магистралног пута на трећој траци до Дубраве. Радови на магистрали су тренутно обустављени због Празника мимозе.

Ријеч је о захтјевном пројекту на који се деценијама чекало, како би се регулисало питање одводње отпадних вода и елиминисали непријатни мириси које трпе становници Мељина, посебно у љетном периоду.

Директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови Милан Зарић за РТХН је казао да је само пројектовање канализације у Земунској улици на подручју Немиле, трајало три године.  Пројекат Земунска један и два, биће завршен чиме ће се ријешити један значајан проблем канализационог испуста и елиминисати непријатне мирисе у Мељинама и на ширим просторима, очекује Зарић.

Милан Зарић, директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре

–  У односу колико је то трајало, тренутно извођачки радови протичу добро. Не можемо да утичемо ко ће добити тендер. Жао ми је што се  наши грађевинари у мањем броју јављају на тендере. У том случају би доста лакше било одрађивати кад су ту надохват. Овдје имамо компаније које се јављају широм државе, а они узму подизвођаче. Онда имамо такву слику. Није то само проблем Земунске улице, него ћемо исто имати проблем на градилишту Водице у Баошићу, са саобраћајницом Т5, Љути поток на Топлој два. На Сушћепану чека јако спор процес, тешко иде. Не може се очекивати озбиљни посао, а дође један мањи багер, неколико радника и да завршите посао на комплексном терену и условима. То је слаба организованост на коју ми не можемо да утичемо. Можемо само да чекамо рок, када радови истекну да кренемо у раскид уговора. То ће бити један од метода, да такве компаније схвате да не могу тако да наступају. Биће неминовно да се то деси, јер ни једни радови нису ишли како треба, барем откако сам ја овдје прије двије године, дошао. Све што је рађено било је неорганизовано, споро, кашњење. Велика је криза са оперативом фирми. И овдје сада је нешто мало радника, има их из Албаније и на другим градилиштима из сусједних земаља. Наше оперативе скоро да нема осим водећег инжењера, власника, објашњава Зарић.

На дионици магистрале у Мељинама успорени су радови на изградњи колектора, што отежава саобраћај од Шушића до Дубраве. На магистрали су  обустављени радови због Празника мимозе:

-Оно што је најнеопходније практично увозимо из околних земаља. Сад кад имате минимум, вршимо притиске у смислу да разговарамо да се убрзају радови, ту је магистрала. Имали смо више разговора са извођачима и нешто су били појачали динамику. Радове изводи компанија Индел Инжењеринг из Подгорице.

Те радове били смо зауставили прије Божића, пола мјесеца смо направили паузу. Нама је у циљу да коначно Земунску завршимо, јер иде тендер Земунске два, како би се коначно те отпадне воде спровеле у постројење за пречишћавање отпадних вода. Годинама су се отпадне воде   спирале и  потоком Немила кроз Мељине, директно ишле у море. Биће велики помак да ће се то коначно завршити, да се пројекат приведе крају. Имали смо проблеме са извођачем није било заинтересованих и ови који раде, једва да су се пријавили на трећем поновљеном тендеру. Да нису они преузели не би стигли ни за ову сезону да организујемо радове.

Скинућемо терет тих неподношљивих мириса из септичких јама и потока којим отпадне воде утичу у море, очекује Зарић.

Пројекат Земунска један и два, биће завршен чиме ће се ријешити један значајан проблем канализационог испуста и елиминисати непријатне мирисе у Мељинама и на ширим просторима, очекује Зарић.

Ускоро креће и изградња канализационе мреже у Кумбору, од куће Благојевића према бившој Олимпији гдје се дио отпадних вода из канализације сливао ка Портоновом.

Зарић каже да је колектор Шиштет – Баре  захтјеван пројекат, јер се радови изводе гдје има доста дивље градње. Подземне инфраструктуре су без катастра.  Каблови су постављени на нелегални начин и није се  водило рачуна када су постављане разне цијеви и инсталације. И тај проблем ће бити ријешен до сезоне, очекује Зарић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here